Cserjekompozíció japán juharból és aljnövényzetből

A japán juhar markáns megjelenésű szoliter cserje. Levélzetének formája, színei, ágrendszere annyira figyelemre méltó, hogy elsősorban központi helyre, fókusznövénynek való. Csak így tudunk neki kellő teret adni ahhoz, hogy alakja kibontakozhasson, és más ne vonja el róla a tekintetet. De mi van akkor, ha többet szeretnék ültetni belőlük? Vajon ettől szebb lesz a kertem, vagy egyszerűen a két szépség elhomályosítja majd egymást? 

Az alábbi impozáns példa azt mutatja, hogy akár erősíthetik is egymást, de nem lehet akármelyik japán juhart egymás közelébe ültetni. A képen igazán a vöröslevelű japán juhar, az Acer palmatum ‘Bloodgood’ dominál, de feltűnő a világoszöld levelű Acer palmatum ‘Aoyagi’ is. Ha ennél tarkább levelű japán juharokat tettünk volna össze, akkor az sokkal nyugtalanabb látványt eredményezett volna. Tehát a lényeg, hogy ha japán juhar csoportokban gondolkodunk, akkor válasszuk az egyszínű fajtákat, és ne a tarka levélzetűeket.

japán juharok harmonikus kiültetése

A kiültetéshez alkalmas japán juhar fajták

A képen jó látható, hogy a két juhart egymástól több méterre, kb 3-4 méterre ültették, így nem “versengenek” egymással, hanem szépen vezetik a nézelődő tekintetét. Ráadásul ebből a nézőpontból némileg a térérzetünk is előnyösen változik: a világos Acer palmatum ‘Aoyagi’ közelebbinek hat, míg az Acer palmatum ‘Bloodgood’ sötét színe miatt távolabbinak, és a tér ennek a trükknek a hatására kitágul.

Javasolt aljnövényzet

Érdemes mindjárt az aljnövényzetre is gondolni, amellyel a természetes hatást tudjuk erősíteni. Ehhez az alábbi alacsony, egyszerűbb megjelenésű, árnyéktűrő fajtákat javasoljuk, így jobban kiemelhetjük a japán juharok szépségét, és stílusban is jól illenek egymáshoz.

A japán juhar társítás jellemzői

Díszítő időszak

A kompozíció szinte az egész szezonban dekorál, köszönhetően a levélzettel díszítő juharoknak. 

Tenyészhely

Párásabb klímájú, beállt, vagy hegyvidéki savanyúbb talajú kertekben tudjuk eredményesen a kiültetést alkalmazni.

Ültetés

Az ültetésnél először a juharokat telepítsük egymástól több méter távolságra, például a közlekedők mentén, az úttól  akár 1 méterre, hogy a megnövő ágakat ne kelljen majd idejekorán visszavágnunk. A juharok ültetése után jöhetnek a talajtakarók. Mivel a japán juharokat konténeresen tudod megvásárolni az árudánkban, ezért egész évben ültetheted őket.

Jó tervezést és kertészkedést!