Akébia (Akebia)

Az akébia kevésbé ismert, teljesen télálló, különleges virágú kúszócserje. Gyors növekedésű növény, mely kerítések, falak, pergolák befuttatására alkalmas. Futtatásához támrendszer szükséges.

Akébia kategória
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

Az akébia jellemzői:

Alak: Erőteljes növekedésű, fásodó szárú, csavarodva kúszó, télálló kúszócserje, 5-10 méter magasra is felkapaszkodik. Évente 1 méterrel nő.
Virág: Különleges színű, illatos virágai vannak, április-májusban nyílnak.
Levél: Ötlevélkéjű, almazöld levelei dús lombozatot alkotnak, az évek múlásával kifejezetten terebélyes hatású lesz. Félig-örökzöld. (Nagy hidegben lehullanak a levelei.)
Termés: A magányos példányok ritkán hoznak termést, de keresztporzás esetén őszre érdekes formájú termése lehet. Ezek lilás-zöld színűek, érdekes formájúak, úgy néznek ki, mint egy vastag kolbász. MUTONG néven árusítják, a konyhában és az orvostudományban is hasznosítják.

Az akébia felhasználása és gondozása:

Tenyészhely: Nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Talaj: A talaj iránt nem túl igényes, ültethetjük tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba. Kedveli, ha földje kissé nyirkos, ezért érdemes mértékkel öntözni, a túlöntözést nem bírja.
Felhasználása: Gyors növekedésű növény, mely kerítések, falak, pergolák befuttatására alkalmas. Futtatásához támrendszer szükséges.
Gondozása: Különösebb gondozást nem igényel, az átültetésre, bolygatásra rosszul reagál.