Alnus glutinosa – mézgás éger

57 900 Ft67 900 Ft

Magas, szép lombkoronájú fa, permakultúrás kertek hasznos támogató fája lehet, talajépítésre az egyik legjobb választás.

  • Következő szállítás: 2024 május közepe
  • Áruda: Extra méretű koros fák és cserjék
Milyen fejlettségű fát kapok?

A koros fák méretét a törzskerületükkel jellemzik, minden egyéb adat tájékoztató jellegű és kevésbé mérvadó.

Példa:

12/14 méret azt jelenti, hogy a fa törzskerülete 12-14 cm 1 méter magasságban mérve.

Egy 12/14 cm kerületű fa kb. 8-10 éves, törzsmagassága és egyben ahonnan a lombozat kezdődik jellemzően 2-2,2 méter. A fa teljes magassága kb. 4 méter, súlya változó, maximum 50 kg.

A lombkorona mérete, ágrendszere a törzskerülettel arányban változik, de fajtától és időszaktól is függ, mert a megfelelő megeredés miatt visszametszésre és ritkítására is sor kerülhet.

Földlabdás, vagy konténeres?

Földlabdás koros fákat szabadföldben nevelik. A földlabdás fákat az átültetés előtt emelik ki a földből, és földlabdázzák, úgy hogy a szállítás és beültetés során a gyökérzet egyben maradjon. Ehhez a földlabdát jutaszövettel veszik körbe, majd erős dróthálóval stabilizálják a gyökérzetet és a körülötte lévő földet.

A faiskolában a földlabdás fákat kiemelés előtti években iskolázzák, hogy kompakt és sűrű gyökérzetet neveljen így biztosítják, hogy az átültetést követően biztosan megeredjen. A Florapont által kínált növények 2-szer vagy 3-szor iskolázottak, ami a legmagasabb minőség ebben a kategóriában.

A földlabdás fák egyetlen hátránya a konténeressel szemben, hogy az ültetési időszakuk korlátozott: telepítésük csak a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban lehetséges.

Földlabdás kiszerelésben általában nagyobb a választék, mint konténeresben és általában olcsóbbak, mint a konténeresek.

Mennyire nehéz egy koros fa telepítése?

A koros fákat ültetésre előkészítjük, lombozatukat a szükséges mértékben visszametszük. A visszametszés a biztos megeredés miatt szükséges, ilyenkor a gyökérzetet és a lombkoronát egyensúlyba hozzuk.

Az ültetés nem igényel nagyobb tudást mint egy kisebb példány elültetése, de fizikailag nehezebb. Az ültetésről ebben a cikkben találsz részletes útmutatót.

Kérd szakértőnk tanácsát

Az Alnus glutinosa – mézgás éger felhasználása

Nagyobb méretű kertekbe ajánljuk szoliternek, fókuszba. Kiskertekbe metszéssel tarthatjuk a kívánt méreten, magas sövénynek is kiváló. Permakultúrás kertek hasznos támogató fája lehet, talajépítésre az egyik legjobb választás.

Az Alnus glutinosa – mézgás éger tulajdonságai

  • Alak: kb. 20-25 m magas, gyorsan nő. Koronája kezdetben szabályos, keskeny, kúpos, később szélesen szétterülő, boltozatos. Ágai alul felfelé nőnek, felül inkább vízszintesen állnak. Kérge barnásszürke, kezdetben fényes, sima, idősebb korában repedezett. Hajtásai zöld vagy világosbíbor színűek, feltűnő, narancsvörös paraszemölcsökkel, fiatalon enyvtől ragadósak.
  • Levél: Levelei sötétzöldek, fényesek, 5-10 cm-esek, tojásdad formájúak, kétszeresen fogazott szélűek, fiatalon ragadósak. Ősszel sárga színűre színeződnek.
  • Virág: egylaki barkái az előző évben alakulnak ki, áttelelnek, majd március elején, lombfakadás előtt nyílnak. A porzósok eleinte bíbor-, majd sárga színűek, kb. 5-10 cm hosszúak, 3-4-esével helyezkednek el, a termősök 1-1,5 centiméteresek, tömzsibbek és 2-8-as csoportokban állnak a hajtásvégeken, télen bíbor-, virágzáskor zöld színűek.
  • Termés: Termése 1-2 cm hosszú, tojásdad, tobozszerű makktermés.
  • Talaj:  Humuszban gazdag, nedves, semleges kémhatású talaj ideális a számára.
  • Vízigény: nagy, szükséges rendszeresen öntözni, szárazságot rosszul tűri.
  • Tenyészhely: Ültetési helyéül világos  helyet kell választani, az árnyékba való telepítését kerüljük.

Szállítás ezekbe az országokba: Magyarország


 

Szállítási feltételek
SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐK

Kiszállításra előre egyeztetett időpontban, a terméknél jelzett héten kerül sor.

SZÁLLÍTÁSI MÓD

A túlméretes növényeink szállítását egyedileg, saját alvállalkozó fuvarossal végezzük, a visszaigazolásban jelzett időpontban. A szállítás pontos idejéről a kiszállítást megelőző héten értesítünk. A szállítás a kertkapuban történő lepakolást és átadást jelenti, a termékek további mozgatását, elhelyezését a szállítási díj nem tartalmazza. A termékek súlya tájékoztató jellegű, de mutatja, hogy milyen nehéz növényekről van szó. A legtöbb esetben a növény mozgatásához legalább 2 ember szükséges.

SZÁLLÍTÁSI DÍJAK

A szállítási díj távolságfüggő : 15.980 Ft-23.990 Ft/rendelés között változhat. A kosárnál a címed megadása után pontos összeget fogsz látni.

Jellemzők

Magasság: A következőkből választhatsz

Szélesség: A következőkből választhatsz

Növény alak: A következőkből választhatsz

Növekedési ütem: A következőkből választhatsz

Díszítő érték: A következőkből választhatsz

,

Fényigény: A következőkből választhatsz

,

Talajigény: A következőkből választhatsz

,

Vízigény: A következőkből választhatsz

Hidegtűrő képesség: A következőkből választhatsz

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Alnus glutinosa – mézgás éger” értékelése elsőként

Kérek értesítőt, ha a termék elérhető lesz