Árnyékliliom (Hosta)

Az árnyékliliom fajták az egyik legváltozatosabb és legigénytelenebb évelők egyszerre, a legnemesebb levéldísznövények közé tartoznak.
Az egyszínű levelű fajok és fajták némileg jobban bírják a napot, de a tarka levelű fajtákat mindenképpen félárnyékba ültessük.

hosta árnyékliliom fajták_florapont
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 78 db

1–21 termék, összesen 78 db

Az árnyékliliomok jellemzői:

Alak: Az árnyékliliom rizómás, tőlevélrózsás növény. Változatos magasságú és méretű, egészen kicsi fajtától a hatalmas levélzetű fajták egyaránt megtalálhatóak az új nemesítések között.
Levél: Hatalmas a levelek szín- méret- és formagazdagsága. Színe és mintázata alapján lehetnek zöldek, kékek (viaszréteg), sárgák, illetve ezen színek keverékei, melyek a levél közepén vagy szélén jelennek meg, de csíkosak, cirmosak, foltosak is léteznek. Némely különleges fajtának a levélnyele színesedik, vagy a levél fonák fehéren hamvas. A levelek mérete, formája és felületi textúrája is sokféle. A levél mérete a körömnyitől a kocsikerékig, alakja a keskeny, szalagszerűtől a szív- vagy köralakig változhat. Felülete lehet gyűrt, kreppelt, a levélerek mentén mélyen besüllyedt, széle hullámos, fodros. A Hosták tulajdonsága, hogy nyárra képesek visszazöldülni. A levél színét befolyásolják a környezeti viszonyok is (pl. a napsütés mennyisége). Kiültetés után a növény jellege jobban megmutatkozik, mint a cserépben nevelt példány esetében.
Virág: A virágrügyet fellevél takarja. A harang alakú laza fürtben elhelyezkedő virágok lepelleveleinek színe lehet fehér, halványkék, levendula, ibolyakék, vagy lila, esetleg csíkos és cirmos. Létezik teltvirágú, és számtalan illatos fajta. Nyílási idejük, fajtától függően, nyár elejétől októberig tart.

Az árnyékliliom felhasználása és gondozása:

Felhasználása: Alkalmazási lehetőségük igen széleskörű. Szegélynek, sávban, foltban, szoliterként egyaránt jól használható. Árnyéki évelőkkel jól társítható. Az alacsonyabb, keskenylevelű fajták felhasználhatóak sziklakertekbe, vagy évelőágyak szegélyeinek kialakításához. Az apró levelűek kiváló árnyéki talajtakarók. A nagylevelű fajták szoliterként, vagy csoportokban is ültethetők nagy fák alatti árnyékos helyekre, árnyékos-nedves kertszegletekbe. Még a legsötétebb zugban is megfelelően fejlődnek.
Származási hely: Kelet-Ázsiából, Japánból származik.
Tenyészhely: Igénytelen, viszonylag szárazságtűrő növény. Szűrt fényt, félárnyékos helyet kedveli. A világosabb levélszínűek több napfényt viselnek el. A vízhiány levélhullást is okozhat. Kiegyenlített tápanyagellátást igényel. Fagytűrő évelő, ezért téli védelmet nem igényel.
Talaj: Enyhén savas kémhatású, jó vízelvezetésű földet igényel.
Ültetése: 10-15 centi mélyen lazítsuk fel a talajt és töltsük fel humuszos földkeverékkel, vagy dúsítsuk a földet komposzttal. 5-6 centi mélyre dugjuk le a hosta gyökeret. Ügyeljünk rá, hogy ültetés után jól áztassuk be a talaját és 2 hétig ne hagyjuk kiszáradni.
Ellenállóság: Betegségek nem nagyon fenyegetik. Házas- és meztelen csigák gyakran károsítják.

Szállítás:

Konténeres kiszerelésben szállítjuk őket a szezon jelentős részében, gyűjtőrendszerben. Szállítási infót az adott növénynél az infó ikonra kattintva találsz.