Áruda kérdések

Az itt található kérdéseket és válaszokat a hozzánk beérkezett kérdések alapján szerkesztjük és folyamatosan bővítjük. Ha nem találod meg a választ, érdemes kapcsolatba lépned velünk a Kapcsolat menüponton keresztül.


TERMÉKKÖR

Árulhatok-e könyveket?

Igen amennyiben azok tartalma kapcsolódik a kerthez, a növényekhez, azok feldolgozásához fenntartásához

Ha nincs saját fotóm az adott növényről, termékről, akkor nem tehetem fel a terméket az oldalra?

Kép nélkül eladni nehéz, a sikeres eladáshoz szükséged lesz jó képre. A korai szakaszban nehézséget okozhat megfelelő kép biztosítása és jobb, ha anélkül van fönn mint sehogy, ezért a kezdeti időre engedélyezzük kép nélkül való termékfeltöltést.


ADÓ

Ha nem vagyok áfaköteles, akkor nincs áfa az áraimon?

Ha nem vagy áfaköteles, akkor a termékeiden nem lesz áfa. Ezt be lehet állítani a >Termékek >Ár menünél, ahol a termék adóállapotát állítsd ebben az esetben”nincs” állapotra. Ha ezt választod, akkor az áfakulcsot a rendszer már figyelmen kívül hagyja.

Itt azt is megadhatod, ha a terméked nem a szabványos adókulccsal adózik, hanem más kedvezményes sávba tartozik.


JOG

Milyen jogi feltételei vannak a házi készítésű termékek értékesítésének?

A regisztrált kistermelő kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alapterméket, illetve abból saját maga által előállított élelmiszert értékesíthet közvetlenül a végső fogyasztóknak, és kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményeknek a kistermelői tevékenységre vonatkozó rendeletben (52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete) meghatározottak szerint. Bővebb információ: https://portal.nebih.gov.hu/-/kistermeloi-elelmiszer-eloallitas-bejelentese

Ki lehet kistermelő?

Az a magánszemély, aki az illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Kerületi hivatalnál regisztráltatja a végezni kívánt tevékenységét. A regisztrációhoz a kérelmében az alábbi adatokat kell feltüntetni:

  • kistermelő neve, címe
  • a gazdaság, vagy az élelmiszer előállításának helye
  • az értékesíteni kívánt élelmiszer megnevezése.

A regisztráció költsége 15.000 Ft. Egy regisztrációs díj befizetése esetén több tevékenységet is bejegyezhető.

Egy családon belül több személy is bejegyeztetheti magát ugyanarra a tevékenységre, ebben az esetben az előállítható és forgalmazható termékek mennyisége személyenként értendő.

Milyen élelmiszert állíthat elő a kistermelő?

Végezhet füstölést, aszalást, szárítást vagy őrlést, vághat állatot és feldolgozhatja annak húsát. Készíthet ételt, beleértve a kenyér-, a tészta-, a befőtt-, a lekvárt és a pogácsa készítését is. Végezhet terménytisztítást, préselhet olajos magvakat (olajütés), gyümölcsöket és zöldségeket, valamint pasztörizálhat is.


KÖZÖSSÉGI OLDALAIM

A korábbi egyéb árusítási fórumaimat, saját fb-oldalt, saját honlapot megtarthatom?

Nem kizáró tényező, ha máshol is árulsz, de ezekhez való link az oldalon nem engedélyezett, a címed, webcímedet, facebook oldaladat nem jelenhet meg, kivéve, ha onnan a vásárlást a Florapontra irányítod.