Szállítási beállítások

Kérjük, figyelmesen olvasd el az ezzel kapcsolatos javaslatainkat, hogy eredményesen tudd kiszolgálni vevőidet. A Florapontnál az Árudád megrendeléseinek kiszállítása vagy kiszállíttatása az Áruda feladata. A vevő előre látja a szállítási díjadat, és a megrendeléskor ki is fizeti, ezért utólagos korrekcióra nincs lehetőséged: a díjakat neked kell előre meghatározni. A szállítási díjakba a csomagolási költséget nem kell bele számítanod, azt külön mezőkben meg tudod majd határozni, és minden esetben bruttó összegekkel számolj. A szállítási díjakat a Florapont részéről semmilyen további jutalékkal nem terheljük, így nem kell a költségeidet korrigálnod, a tényleges adatokkal számolj.

Tartalom:

1. A kiszállítási díjtáblázat megválasztása

2. A szállítási díjak meghatározása

3. Szállítási és garanciális feltételek leírása


1. A kiszállítási díjtáblázat megválasztása

Kiszállításnál a szállítási cím alatt minden esetben a vevő által megadott szállítási címet kell érteni. Jelenleg nem tudjuk biztosítani a csomagautomatákba történő kiszállítás technikai hátterét, de a rendelést követően lehetőséged lesz egyéni szállítási opció lelevelezésére a vevővel.
A kiszállítást a rendszer csak a Magyarországról érkező megrendeléseknél ajánlja fel, egyéb esetben a vevő magyar üzenetet lát: Erre a címre szállítási mód nincs megadva, és nem engedi a vásárlást.  A szállítási régiókat az Áruda tovább szűkítheti. A kiszállítás módjáról (például futár, postai, egyéni stb.) és díjáról az Áruda egyénileg dönt. Ahhoz, hogy a díjaidat meg tudd határozni, előbb el kell döntened, hogyan fogsz kiszállítani. Erre két megoldás kínálkozik, és a választás elsősorban a termékeidtől függ.

 1. csomagküldő (például postai)
 2. egyéni szállítás (például körszállítás vagy fuvarossal egyedi megállapodás alapján)

A kettő között a lényegi különbség az, hogy a csomagküldők mérettől és súlytól függően, de az egész ország területén egységes díjért szállítanak, míg az egyéni szállítás során nagyméretű, nagysúlyú terméket is lehet szállítani, de ez biztos, hogy távolságfüggő lesz. A csomagküldőknek eltérő feltételeik vannak, de kb. max. 40 kg súlyú és kb. 200*80*60 cm-nél nem nagyobb csomagot tudnak csak elszállítani. Ezért, ha például facsemetéket is szeretnél árulni , akkor a csomagküldők mérethatárai kicsik lesznek, ezért egyénileg kell megoldanod a kiszállítást. Az viszont nem gond, ha sok évelőt vesznek tőled egyszerre, és az összmennyiség meghaladja a legnagyobb méretű csomagot is, mert ebben az esetben akár több csomagra bonthatod a rendelést! A fentiek okán kétféle díjkalkuláció áll rendelkezésedre, amely közül egyet kell, és lehet választani:

 • Egységes, országos szállítási díjszámítás
 • Megyénként eltérő szállítási díjszámítás (Távolságfüggő, megyékre lebontott díjszabás)
Szállítási beállítások 1

1.1. Egységes, országos díjtáblázat

Akkor alkalmazd ezt, ha terméked mérete kisebb, mint a csomagküldők által szállított csomagok felső határa. A csomagküldés díjszabásáról, feltételeiről általában elmondható, hogy súly és méretfüggő, illetve létezik alapdíja. Itt az alapdíjat tudod megadni, a mennyiségi változót a termékenkénti díjnál tudod meghatározni. Itt tudod megnézni a Postai csomagküldő díjszabását, vagy a csomagküldők közül példaként itt láthatod a GLS futárszolgálat díjszabását. Mindkettő belföldre egységes, de méret- és súlyfüggő!

1.2. Megyék szerint differenciált díjtáblázat

Akkor alkalmazd ezt, ha termékeid mérete nagyobb, mint a csomagküldők által szállított csomagok felső határa. Itt megyékre lebontva tudsz szállítási alapdíjat kalkulálni, úgy, hogy neked bármilyen rendelésnél megérje azt kiszállítani.

Ha ezt a szállítási díjszabást választod, akkor ki tudod választani azokat a megyéket, ahova vállalod a kiszállítást, és ezekre a megyékre meg tudod adni azt az alapdíjat, amiért biztosan ki fogod szállítani, függetlenül a megrendelt termék értékétől. Lehetőséged van akár irányítószám szerint tovább szűkíteni a szállítási régiódat. Ha erre nincs szükséged, akkor hagyd az irányítószám mezőt figyelmen kívül. Ha a vásárló címe nem esik az általad megadott földrajzi régiókba, akkor Nem találhatók a címedre szállítási módok üzenet jelenik meg a számára, tehát csak azok fognak vásárolni tőled, akiknek megfelel az általad megadott szállítási feltétel. Érdemes minél nagyobb régióban gondolkodnod, hogy ne veszíts el sok vevőt, és esetleg gazdaságos gyűjtőszállítást kialakítani.

Beállíthatod, hogy a díj a rendelési darabszámtól független, vagy úgy, hogy a szállítási díj az alapdíj és a darabszám szorzata legyen. Alkalmazd a Felülírás Darab funkciót, és ebben az esetben a rendszer a kalkuláció során a darabszámtól függetlenül veszi számításba a díjat.

Példa darabszám-felülírás használatára:

Ez akkor jöhet jól, ha kis terjedelmű árut kéne szállítanod, de messzire, míg nagy méretű terméknél hagyd ezt figyelmen kívül.


Vannak termékeim, amelyet például postával, és van amit csak fuvarossal tudok kiszállítani.

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy válaszd azt a módot, ami a legtöbb vagy a legnagyobb forgalmat adó termékeidre jellemző. Megoldás lehet még, hogy a termékeidet külön csoportra osztod, és akár két virtuális árudát nyitsz. Az egyikhez válaszd azokat a termékeket, amiket a szállítási címtől függetlenül egységes díjszabás alapján akarsz kiszállítani, a másikhoz pedig a távolságfüggő díjszabást igénylő termékeket tedd. Ha ezt a megoldást választod, fontos tudni, hogy egy emailcímhez csak egy áruda tartozhat!

Vannak olyan termékeim, amiknek sokkal nagyobb lesz a szállítási költsége, mint a több termékemnek.

Lehetőséged lesz a termékeknél az árudád általánosan beállított szállítási díjaidat felülírni, és közvetlenül arra a termékre külön díjakat megállapítani.

Vannak olyan megyék, ahova csak nagy költséggel tudok majd szállítani.

Ha túl nagy költséget lát a vevő a rendelésnél, akkor a vásárlástól visszariad, és az marad meg benne, hogy a te árudád drágán szállít. Célszerű lehet ebben az esetben a többi régió pár százalékos drágítása, és költségesebb régiók díjának pár, 5-10%-os csökkentése. Másik megoldás lehet, hogy a szállítási feltételeid leírásában ezekből a megyékből érkező vásárlóknak külön üzensz, hogy vegyék fel veled a kapcsolat, és megbeszéltek egy közelebbi átadási pontot.


2. A szállítási díjak meghatározása

Ha már tudod, hogyan fogsz kiszállítani, akkor következhet a tényleges díjaid megadása. A díjakat később módosíthatod, és ahogy látod, nem feltétlenül kötelező mindegyiket beállítanod. A szállítási díjszabás a Floraponton három szinten valósul meg:

 • Florapont általános alapbeállítása
 • Áruda általános szállítási beállítása, amely felülírja a Florapont beállításait
 • Termékszintű szállítási díjak, amely felülírja az Áruda általános beállításait is.

Amennyiben Árudád nem határoz meg sem az Áruda, sem a Termékek szintjén egyéni díjakat, akkor a Florapont alapdíja lép érvénybe, amely minden termékre, minden kiszállítási módra az egész országra egységesen 0, azaz nulla forint! Ezt az Áruda beállításainál Árudám>Beállítások>Szállítás> fülnél módosíthatod.

2.1. Szállítási díjak beállítása az Áruda szintjén

Az Áruda szintjén akkor van értelme beállítanod a díjakat, ha azokat egységesen, terméktől függetlenül, a teljes rendelésekre akarod alkalmazni. Az Áruda szintjén az alábbi beállítások lehetségesek, amelyek mindkét díjtáblázat esetén alkalmazhatók, és felülírják a Florapont alapbeállítását:

Szállítási beállítások 2
 1. Szállítási alapdíj termékenként
 2. Minimum szállítási díj rendelésenként
 3. Maximum szállítási díj rendelésenként
 4. Ingyenes szállítás rendelésenkénti értékhatára

2.1.1. Szállítási alapdíj

Ez a díj lesz érvényben minden termékedre, amelyet a vevőnek szállítási díjként kiszámlázunk, mindaddig, míg a további beállításoknál ezt felül nem írod.

Ha például alapdíjnak 130 Ft-ot írsz, és vevőd 4 db “A” terméket és 6 db “B” terméket vásárol tőled, akkor a vevő felé (4+6)*130=1300 Ft szállítási költséget fogunk tovább hárítani. Tehát akkor érdemes beírnod ide értéket, ha termékeid meghatározó menyiségének valóban meg tudsz határozni egy egységes díjat. Ha nem, akkor inkább hagyd figyelmen kívül, és majd a Termékeknél adj meg egyéni változót, ahol akár nagyobb, akár kisebb értéket is megadhatsz majd.

2.1.2. Minimum szállítási díj

A Minimum szállítási díj rendelésenként alapdíj meghatározásának akkor van jelentősége, ha termékeid kicsik, és akár több termék megvásárlására is számítasz, melyek együttesen sem érik el a csomagküldőknél meghatározott legkisebb csomag felső határát. Ilyen lehet például, amikor magokat, kicsi illóolajakat árulsz. Ebben az esetben nézd meg, mi a legalacsonyabb szállítási díj a kiválasztott csomagküldőnél, és azt add meg alapdíjként. Ha termékeid mérete és súlya miatt biztos vagy benne, hogy minden termék kosárba rakásával szállítási költséged egy újabb kategóriába lép, akkor ezt a mezőt érdemes figyelmen kívül hagynod, és inkább a termékeknél pontosítani a szállítási költséget.

Példa minimum szállítási díj működésére. Tegyük fel, hogy a minimum szállítási díjat 1200 Ft-ban határozod meg, és a fenti példánál maradva termékenként 130 Ft szállítási díjjal számolsz. Ha “A” termékből 9 db vesznek akkor a termékenkénti szállítás kalkuláció csak 9*130= 1170 Ft ami kevesebb mint a minimum szállítási díj, tehát rendelésnél 1200 Ft lesz a vevő felé kiszámlázva.

2.1.3. Maximum szállítási díj

Ennek akkor van jelentősége, ha kicsi vagy könnyű, de viszonylag értékes termékeket árulsz, és vélhetően 1-2 db-ot vesznek egyszerre a vevők: például naptárakat, vízfestményeket stb, és neked nem kerül többe, ha egyet vagy kettőt kell postára adnod.
Például a terméked ára meghaladja a 10.000 Ft-ot, a szállítási költséged pedig 1200 Ft. Ez nem lesz több, akkor sem, ha 2 db-ot rendelnek tőled. Ebben az esetben nyugodtan beírhatod a Maximum szállítási díjnak az 1200 Ft-ot.

2.1.4. Ingyenes szállítás rendelésenkénti értékhatára

Ennek elsősorban vevőcsalogató szerepe lehet, és főleg akkor érdemes alkalmaznod, ha viszonylag alacsony szállítási költség mellet értékes terméket árulsz, és úgy érzed, hogy bizonyos érték felett már tényleg bejön a szállítási ár a termékeden. A vevők szeretik , mert motiválja őket, hogy vegyenek még valami tőled, hogy elérjék az ingyenes értékhatárt


Mi történik, ha nem állítok be szállítási díjat az árudámra?

Nem kötelező áruda szintjén beállítani a szállítási költségeidet, erre lehetőséged lesz a termékeknél is. Ha viszont nem állítasz be egyik helyen sem egyéni szállítási paramétereket, akkor a Florapont mindenkori alapbeállítása lesz érvényes az árudádra, amely lényegében díjmenetes szállítást takar. Ha ezt nem akarod, akkor mindenképpen állíts be magadnak egyéni kondíciókat.

Beépítettem a termékeim árába a szállítási költséget.

Csak abban az esetben javasoljuk ezt a megoldást, ha biztos vagy abban, hogy minden rendelésed csak egy terméket fog tartalmazni, és egységes díjszabás alapján, például postai úton szállítasz ki, tehát valóban pontosan előre meg tudod majd mondani minden megrendelés (!) szállítási költségét. Ez csak akkor tud megvalósulni, ha csupán egyetlen terméket árulsz, és nem engedsz belőle egyszerre többet vásárolni, amit a Termék >Készlet oldalon tudsz bejelölni.
Fontos látnod, hogy a Florapont jutalékát a termék árából számoljuk, a szállítási költségből nem számolunk jutalékot, így emiatt is érdemes a szállítási díjat elkülönítve megadni.
Minden más esetben az így beállított ár nagy valószínűség szerint nem lesz versenyképes. Ha mégis így döntesz, akkor hagyd a szállítási részt üresen.


2.2. Szállítási díjak beállítása termék szintjén

Minden termékhez megadhatsz külön szállítási díjat, ami felülírja az áruda szintjén megadott Minimum szállítási díjat, és így egyben lehetőséged van a mennyiség miatt változó reális költségeid vevő felé történő áthárítására. A termékenként megadott szállítási díj nem fogja felülírni a Maximum szállítási díj vagy az Ingyenes szállítás rendelésenkénti értékhatára mezőben megadott értékeket, azok továbbra is érvényben maradnak.

Szállítási beállítások 3

Példa: Ha termékeid kicsik és többet is vehet a vevőd, ahhoz, hogy a csomagküldő által megállapított díjcsomagoknál az eggyel nagyobb szállítási díjosztályba kerüljön a kiszállítás, akkor a Szállítási díj termékenként mezőbe írd be következő szállítási kategória díjának és darabszámnak a hányadosát. Például, ha a következő díjkategória, egy M-es csomag már 2700 Ft, és ahhoz, hogy ezt elérd, 10 db-ot kéne venni, akkor a szállítási díj termékenként a 2700 Ft egytizede azaz 270 Ft lesz.


3. Szállítási és garanciális feltételek leírása

3.1. Szállítási feltételek leírása

A szállítási feltételek beállításának két szintje van a Floraponton.

 1. Florapont alapbeállítása
 2. Áruda egyedi feltételei

A szállítási feltételek fontos részét képezik a vásárláshoz kapcsolódó Vásárlási feltételeknek. Ezeknek meg kell felelniük a mindenkori jogszabályoknak, ezért ezt a Florapont alapvetően szabályozza. Az aktuális szállítási feltételekről itt tudsz tájékozódni. Ettől eltérni csak az alábbi esetben lehetséges:

 • A szállítási határidőben egyedi határidőt szeretnél megállapítani.

Erre akkor lehet szükség, ha saját gyűjtőrendszerű körszállítást végzel, és szeretnél bevárni több megrendelést, mielőtt a kiszállítást elindítanád. Amennyiben az eredményes működésedhez szükséged van erre, akkor itt szöveges formában írd le a szállítási kondícióidat. „Például a kiszállítás minden hónap első hétvégéjén történik.” vagy “A kiszállítás legkésőbb harminc napon belül, előre egyeztetett időben történik”. Az egyéb számszerű információkat itt nem kell megismételni, mert azt a vevők külön a termékeknél táblázatos formában megtekinthetik.