Bambuszok

A bambusz hazánkban az utóbbi évtizedekben vált népszerű növénnyé a kerttulajdonosok körében, és népszerűsége töretlenül növekszik.

Elsősorban a modern kertkialakítás alkalmazza szívesen: egzotikus, lágy megjelenése, változatos magassága, dekoratív levélzete és szára miatt a modern formális kertek merevségét remekül ellenpontozza, de jól mutat természethű kialakításokban is.

bambusz sövény
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 11 találat megjelenítve

Mind a(z) 11 találat megjelenítve

A bambusz jellemzői

  • Alak: Rizómával terjedő, felfelé törő. A gyökerek (rizómák) a föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások bújnak elő. A csupasz hajtások tavasszal jelennek meg, és pár hét alatt elérik teljes magasságukat, ilyenkor fejlődésük rendkívül látványos. A fajtára jellemző magasságot a hazai körülmények között csak öntözéssel és tápanyagutánpótlással érhetjük le, ezért a növényeknél a magasságokat a hazai körülményeket figyelembe véve adtuk meg. A szárak évről évre egyre keményebbek lesznek, de már az első évben elért magasság és vastagság a későbbiekben már nem változik. A szárak egy idő után elpusztulnak, de 5-6 év után érdemes is kivágni a régieket.
    A tő fejlettsége, életkora határozza meg, hogy az új hajtások milyen magasra és milyen vastagságban nőnek. A hajtásokkal ellentétben a gyökérzet szinte egész évben – kivéve a téli, fagyos időszakokat – fejlődik.
  • Levél: A bambuszok levelei általában örökzöldek, változatos zöld színűek. A növény minden évben teljesen új levélzetet fejleszt, a régi szárakon a levelek elszáradnak, és lehullva összefüggő talajtakarót képeznek.
  • Származási hely: Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig.

A bambusz felhasználása

  • Tenyészhely: A bambusz szinte minden típusú talajban megél, de szereti a tápanyagban gazdag talajt és a bőséges vízellátást, fajtától függően napos vagy félárnyékos helyet.
  • Gondozás: A bambusz fajták jelentős része fagytűrő, de a hideg, fagyos szelek ezeknek a bambuszoknak a leveleit is károsíthatják, így azok már télen is elszáradhatnak. Amennyiben a szárak túlélik a telet, a leveleket a növény tavasszal pótolja. A rizómák nem kívánt terjedését mélyen lesüllyesztett betongyűrűvel, fémlemezzel gátolhatjuk meg.
  • Felhasználás: Az alacsonyabb fajtákat talajtakaróként, a közepes növésűeket sövényként, a magasakat nagy kertekben (ahol terjedésük nem okoz gondot) ligetek vagy erdők formájában ültessük, de a különleges színűek akár szoliterként is helyet kaphatnak kis kertünkben.