Bársonyvirág, büdöske (Tagetes)

A bársonyvirág (más néven büdöske) igen népszerű, változatos formájú, meleg színvilágú, egynyári növény.

Virág: Meleg színvilágú, gyakran kétszínű fészekvirágú, telt vagy félig telt. A virágzás időszaka július-október közé esik.
Alak: Magasságuk változó (15-120 cm), szélesen bokrosodó.
Levél: Fűrészes szélű, enyhén fényes, sötétzöld. A levélzete jellegzetesen erős szagú.
Tenyészhely: Napos helyen, nedves vagy mérsékelten száraz talajban érzi jól magát. Igénytelen, szinte bármilyen talajban megél (kivéve: agyagos talaj).
Felhasználása: Jól mutat virágágyásban vagy teraszokon cserepes növényként. Rikító színük miatt nem érdemes csoportosan ültetni őket.
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április-május környékén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán márciusban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, és takarjuk be vékonyan egy újabb réteggel, és takarjuk be a tálcát fóliával. 3-5 nap, míg a csírázás elkezdődik, addig nem szükséges fényt biztosítani a magoknak (a csírázás kezdete a hőmérséklettől függ, ideális hőmérséklet: 21-24°C). Amint a magoncok kibukkantak a földből, helyezzük őket olyan helyre, ahol min. 4-5 órányi napfényt kapnak. A talajt tartsuk nedvesen. Az első levelek megjelenésekor átültethetjük cserépbe (3-5 mag/cserép), és májusban a fagyok elmúltával kiültethetjük a szabadba. A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
Betegségek: Betegségeknek jól ellenáll.

Bővebb leírás