2 bazsarózsa társítása 2 gyűszűvirággal

Intenzív színű, vidéki (cottage) bazsarózsa-gyűszűvirág társítás az élénk színek kedvelőinek. A késő tavaszi virágpompa központi eleme a mélybordó színű Highlight bazsarózsa, amelyet még jobban kiemel a halvány Petticoat Flounce. Hasonló árnyalatokban játszó gyűszűvirág gyertyaszerű megjelenésével magasságot ad a kompozíciónak, és egyben új formát visz a bazsarózsa gömbölyded virágai közé. 

bazsarózsa társítása gyűszűvirággal
2 fajta bazsarózsa társítása 2 fajta gyűszűvirággal

A kiültetéshez alkalmazható növényfajták

A képen látható kompozíciót alkotó növények itt is egyensúlyban vannak, egyik sem uralkodik el a többi felett.   Egy négyzetméterhez  1-1 bazsarózsát és kb 3-5 gyűszűvirágot telepítsünk. A cottage jellegű kiültetés lényege, hogy a növények zsúfoltan burjánzanak, és nem hagyunk közöttük helyet. Ez nem a rendezett megoldásokat kedvelőinek való.

A társítás jellemzői

Díszítő időszak

A kompozíciónk fő dekorációs ideje a tavasz vége, mikor mindegyik növényünk virágzik. A virágzást követően már csak a bazsarózsa levélzete nyújt szép látványt egészen késő őszig. 

Tenyészhely

Az átlagos kerti talajban mindegyik fajta jól érzi magát, de inkább a napos vagy szűrt árnyékos helyen fejlődnek majd szépen, és itt fognak érvényesülni a kompozíció halványabb növényei is.

Ültetés

Az ültetésnél először a sötét színű ‘Hightlight’ pünkösdirózsát helyezzük el az ágyásnak a nézőtől távolabbi felébe, és a halvány ‘Petticoat Flouence’ kerüljön az előtérbe. A gyűszűvirágokat, mivel azok kicsit magasabbak lesznek, hátra, és a két pünkösdirózsa közé vessük.

Mint megannyi szép növénytársításhoz, ehhez is türelem kell. A bazsarózsák hosszú életű évelők, így először azokat telepítsük kora tavasszal vagy késő ősszel. Mivel a bolygatást nehezen viselik, ezért előfordulhat, hogy csak a második évben kezdenek majd virágozni, legyünk türelemmel. A gyűszűvirágok tipikus kétéves virágok, ezért őket csak a bazsarózsák kiültetése után magról (palántáról) érdemes vetni. Tehát legalább 2 év, amíg hasonló látvány lesz a kertünkben, de megéri.

Jó tervezést, és kertészkedést!