Bodza (Sambucus nigra)

A bodza (Sambucus nigra) cserje vagy kisebb fa, amely akár az 5 méteres magasságot is elérheti.

Virágai kicsik, fehér vagy sárga színűek, lapos tányérhoz hasonlóak, rendkívül sokféleképpen felhasználhatóak. Őszre beérő fekete bogyóiból gyógyszert, pálinkát, szörpöt és lekvárt is készítenek.

Sambucus nigra - fekete bodza bokor termése
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

A bodza jellemzői:

  • Alak: Vízszintes ágrendszerű bokor, ágai kifelé ívesen hajlanak.
  • Származási hely: Kárpát-medence
  • Levél: Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, többnyire 2-3 pár oldalsó és egy kissé nagyobb csúcsi levélkéből állnak. A levél nyele csatornás. A levélkék tojásdadok, válluk és csúcsuk ék alakú, szélük szabálytalanul fűrészes, színi oldalukon sötétebb, fonákjukon világosabb zöldek.
  • Virág: Apró, sárgásfehér, erős illatú virágai nyár elején széles bogernyő virágzatban nyílnak.
  • Termés: A termés fekete színű csonthéjas bogyó, melyek 3-4 magot tartalmaznak. Nedvük lilás színű. Nyersen fogyasztva mérgező!

A bodza felhasználása:

  • Tenyészhely: Napos, félárnyékos helyet kedveli. Közepesen tápdús, jó vízáteresztő képességű átlagos talajt kedvel. Vízigénye átlagos.
  • Felhasználása: Szoliternek, cserjecsoportba, természethű kertbe. Érett terméséből lekvárt és élelmiszerfestéket készítenek, virágját frissen szörpnek, szárítva teának használják.

Szállítás:

2 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.