Bodza (Sambucus nigra)
A bodza (Sambucus nigra) cserje vagy kisebb fa, amely akár az 5 méteres magasságot is elérheti.
Virágai kicsik, fehér vagy sárga színűek, lapos tányérhoz hasonlóak, rendkívül sokféleképpen felhasználhatóak. Őszre beérő fekete bogyóiból gyógyszert, pálinkát, szörpöt és lekvárt is készítenek.

Mind a(z) 2 találat megjelenítve
Mind a(z) 2 találat megjelenítve
A bodza jellemzői:
- Alak: Vízszintes ágrendszerű bokor, ágai kifelé ívesen hajlanak.
- Származási hely: Kárpát-medence
- Levél: Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, többnyire 2-3 pár oldalsó és egy kissé nagyobb csúcsi levélkéből állnak. A levél nyele csatornás. A levélkék tojásdadok, válluk és csúcsuk ék alakú, szélük szabálytalanul fűrészes, színi oldalukon sötétebb, fonákjukon világosabb zöldek.
- Virág: Apró, sárgásfehér, erős illatú virágai nyár elején széles bogernyő virágzatban nyílnak.
- Termés: A termés fekete színű csonthéjas bogyó, melyek 3-4 magot tartalmaznak. Nedvük lilás színű. Nyersen fogyasztva mérgező!
A bodza felhasználása:
- Tenyészhely: Napos, félárnyékos helyet kedveli. Közepesen tápdús, jó vízáteresztő képességű átlagos talajt kedvel. Vízigénye átlagos.
- Felhasználása: Szoliternek, cserjecsoportba, természethű kertbe. Érett terméséből lekvárt és élelmiszerfestéket készítenek, virágját frissen szörpnek, szárítva teának használják.
Szállítás:
2 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.