Borostyán (Hedera)

A borostyán (Hedera) kúszó növekedésű, örökzöld növény, kiválóan alkalmas kerítések, épületek, fák, befuttatására, valamint talajtakaró növényként is megállja a helyét.

heder colchica ág és levélzete
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

A borostyán jellemzői:

  • Alak: 10-15 méter magasra is felkúszó, támasztékra szoruló, vagy földön elterülő fásszárú növény. A támasztékot túlnőve a borostyán cserje alakot is felvehet. A növénynek kell pár év, amíg megtalálja új helyét, de utána intenzív növekedésre lehet számítani.
  • Levél: Levélzetét karéjos, zöld és fehér színben pompázó levelek alkotják. Árnyékos helyen a levélszínek kontrasztja halványabb lehet.
  • Virág:Virágainak színe sárgászöld. A kora őszi hónapokban virágzik. A virágokból fejlődő sötét lila termés a rigók és más madarak kedvenc eledele a tél és kora tavasz folyamán.

A borostyán felhasználása és gondozása:

  • Tenyészhely:Fagytűrő, talajban nem válogatós, a tűző napot is leviseli, ha gyökere hűvösben marad.
  • Felhasználása: Tarka levélzete miatt inkább központi helyre tegyük, például pergolára, lugasra futtassuk, de a szeptemberi virágzásnál vonzza a bogarakat, ami kellemetlen lehet az ott tartózkodnak. Ha lugasunk más lombhullatókat is tartalmaz, akkor figyeljünk rá, hogy ne nyomja el azokat. Kihalt fatörzsekre kötözve hamar örökzöld fácskát alkothatunk.
  • Gondozása:Nagyon ellenálló, igénytelen, ha túlnövi a helyét, akkor metszéssel tarthatjuk kordában.

Szállítás:

2 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.