Catalpa bignonioides ‘Nana’ – gömb szivarfa

74 900 Ft

Catalpa bignonioides ‘Nana’ – gömb szivarfa, alacsony díszfa, melyet szabályos gömb alakú lombozata és nagy szív alakú levelei miatt érdemes telepíteni.

  • Következő szállítás: 2024 szeptember első hete
  • Áruda: Extra méretű koros fák és cserjék
Catalpa bignonioides Nana gömb szivarfa kiskertben
Catalpa bignonioides 'Nana' - gömb szivarfa 74 900 Ft
Milyen fejlettségű fát kapok?

A koros fák méretét a törzskerületükkel jellemzik, minden egyéb adat tájékoztató jellegű és kevésbé mérvadó.

Példa:

12/14 méret azt jelenti, hogy a fa törzskerülete 12-14 cm 1 méter magasságban mérve.

Egy 12/14 cm kerületű fa kb. 8-10 éves, törzsmagassága és egyben ahonnan a lombozat kezdődik jellemzően 2-2,2 méter. A fa teljes magassága kb. 4 méter, súlya változó, maximum 50 kg.

A lombkorona mérete, ágrendszere a törzskerülettel arányban változik, de fajtától és időszaktól is függ, mert a megfelelő megeredés miatt visszametszésre és ritkítására is sor kerülhet.

Földlabdás, vagy konténeres?

Földlabdás koros fákat szabadföldben nevelik. A földlabdás fákat az átültetés előtt emelik ki a földből, és földlabdázzák, úgy hogy a szállítás és beültetés során a gyökérzet egyben maradjon. Ehhez a földlabdát jutaszövettel veszik körbe, majd erős dróthálóval stabilizálják a gyökérzetet és a körülötte lévő földet.

A faiskolában a földlabdás fákat kiemelés előtti években iskolázzák, hogy kompakt és sűrű gyökérzetet neveljen így biztosítják, hogy az átültetést követően biztosan megeredjen. A Florapont által kínált növények 2-szer vagy 3-szor iskolázottak, ami a legmagasabb minőség ebben a kategóriában.

A földlabdás fák egyetlen hátránya a konténeressel szemben, hogy az ültetési időszakuk korlátozott: telepítésük csak a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban lehetséges.

Földlabdás kiszerelésben általában nagyobb a választék, mint konténeresben és általában olcsóbbak, mint a konténeresek.

Mennyire nehéz egy koros fa telepítése?

A koros fákat ültetésre előkészítjük, lombozatukat a szükséges mértékben visszametszük. A visszametszés a biztos megeredés miatt szükséges, ilyenkor a gyökérzetet és a lombkoronát egyensúlyba hozzuk.

Az ültetés nem igényel nagyobb tudást mint egy kisebb példány elültetése, de fizikailag nehezebb. Az ültetésről ebben a cikkben találsz részletes útmutatót.

Kérd szakértőnk tanácsát

A Catalpa bignonioides ‘Nana’ – gömb szivarfa felhasználása

Gömb formájú lombja és alacsony termete miatt ideális díszfa kisebb kertekbe, előkertekbe látványos fasorokhoz, ahol fontos a szoborszerű megjelenés is. Szabályos gömb lombozata nyírás nélkül, természetes módon jön létre, gondozást, metszést nem igényel. Melegigényes.

A Catalpa bignonioides ‘Nana’ – gömb szivarfa tulajdonságai

  • Alak:kb. 3-5 m magas, dúsan elágazó, laza, lapított gömb- vagy ernyős koronájú. Kérge szürkés- vagy világosbarna, kezdetben sima, idővel sűrűn pikkelyessé válik és hámlik.
  • Levél: Lombozatát az alapfajénál kisebb, 10-15 cm hosszú, halványzöld, a fonákon pelyhes, kihegyezett tojásdad vagy szív alakú, többnyire ép szélű vagy egy-két rövid oldalkaréjú, keresztben átellenesen vagy hármas örvökben álló levelek alkotják, melyek tavasszal viszonylag későn hajtanak ki, ősszel viszont hamar lehullanak.
  • Virág: Nincs virága.
  • Termés: Nincs termése.
  • Tenyészhely: Napos, világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.
  • Talaj: A jó minőségű nedvesebb talajokat kedveli, de elviseli a szárazságot is, bár ilyenkor betegségekre hajlamos. Télálló. A fiatal példányok öntözést igényelnek.

Szállítás ezekbe az országokba: Magyarország


 

Szállítási feltételek
SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐK

Kiszállításra előre egyeztetett időpontban, a terméknél jelzett héten kerül sor.

SZÁLLÍTÁSI MÓD

A túlméretes növényeink szállítását egyedileg, saját alvállalkozó fuvarossal végezzük, a visszaigazolásban jelzett időpontban. A szállítás pontos idejéről a kiszállítást megelőző héten értesítünk. A szállítás a kertkapuban történő lepakolást és átadást jelenti, a termékek további mozgatását, elhelyezését a szállítási díj nem tartalmazza. A termékek súlya tájékoztató jellegű, de mutatja, hogy milyen nehéz növényekről van szó. A legtöbb esetben a növény mozgatásához legalább 2 ember szükséges.

SZÁLLÍTÁSI DÍJAK

A szállítási díj távolságfüggő : 15.980 Ft-23.990 Ft/rendelés között változhat. A kosárnál a címed megadása után pontos összeget fogsz látni.

Jellemzők

Tömeg N/A
Magasság: A következőkből választhatsz

Szélesség: A következőkből választhatsz

Növekedési ütem: A következőkből választhatsz

Díszítő érték: A következőkből választhatsz

Növény alak: A következőkből választhatsz

Fényigény: A következőkből választhatsz

Talajigény: A következőkből választhatsz

,

Vízigény: A következőkből választhatsz

,

Hidegtűrő képesség: A következőkből választhatsz

Kiszerelés: A következőkből választhatsz

Méret: A következőkből választhatsz

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Catalpa bignonioides ‘Nana’ – gömb szivarfa” értékelése elsőként