Celtis occidentalis – Nyugati ostorfa

53 900 Ft82 900 Ft

Celtis oocidentalis – nyugati ostorfa kellemes árnyékot adó, közepes méretű lombhullató fa, ami jól tűri szárazságot.

  • Következő szállítás: 2024 május közepe
  • Áruda: Extra méretű koros fák és cserjék
Milyen fejlettségű fát kapok?

A koros fák méretét a törzskerületükkel jellemzik, minden egyéb adat tájékoztató jellegű és kevésbé mérvadó.

Példa:

12/14 méret azt jelenti, hogy a fa törzskerülete 12-14 cm 1 méter magasságban mérve.

Egy 12/14 cm kerületű fa kb. 8-10 éves, törzsmagassága és egyben ahonnan a lombozat kezdődik jellemzően 2-2,2 méter. A fa teljes magassága kb. 4 méter, súlya változó, maximum 50 kg.

A lombkorona mérete, ágrendszere a törzskerülettel arányban változik, de fajtától és időszaktól is függ, mert a megfelelő megeredés miatt visszametszésre és ritkítására is sor kerülhet.

Földlabdás, vagy konténeres?

Földlabdás koros fákat szabadföldben nevelik. A földlabdás fákat az átültetés előtt emelik ki a földből, és földlabdázzák, úgy hogy a szállítás és beültetés során a gyökérzet egyben maradjon. Ehhez a földlabdát jutaszövettel veszik körbe, majd erős dróthálóval stabilizálják a gyökérzetet és a körülötte lévő földet.

A faiskolában a földlabdás fákat kiemelés előtti években iskolázzák, hogy kompakt és sűrű gyökérzetet neveljen így biztosítják, hogy az átültetést követően biztosan megeredjen. A Florapont által kínált növények 2-szer vagy 3-szor iskolázottak, ami a legmagasabb minőség ebben a kategóriában.

A földlabdás fák egyetlen hátránya a konténeressel szemben, hogy az ültetési időszakuk korlátozott: telepítésük csak a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban lehetséges.

Földlabdás kiszerelésben általában nagyobb a választék, mint konténeresben és általában olcsóbbak, mint a konténeresek.

Mennyire nehéz egy koros fa telepítése?

A koros fákat ültetésre előkészítjük, lombozatukat a szükséges mértékben visszametszük. A visszametszés a biztos megeredés miatt szükséges, ilyenkor a gyökérzetet és a lombkoronát egyensúlyba hozzuk.

Az ültetés nem igényel nagyobb tudást mint egy kisebb példány elültetése, de fizikailag nehezebb. Az ültetésről ebben a cikkben találsz részletes útmutatót.

Kérd szakértőnk tanácsát

A Celtis occidentalis, nyugati ostorfa felhasználása

Adottságai miatt elsősorban facsoportként érdemes ültetni. Mérete és ellenálló képessége miatt lakóparkok, társasházi udvarok, vagy szárazabb kertrészek  árnyékot adó díszfája. Jól tűri a városi szennyezett levegőt, szárazságot.

A Celtis occidentalis, nyugati ostorfa tulajdonságai

  • Alak: Kb. 20 méter magas terebélyes fa, boltozatos koronájú, mélyen lehajló ágakkal. Törzse idősebb korára rücskös, barázdált
  • Levél: Fűrészes szélű, kissé asszimetrikus levelei őszre sárgára színeződnek.
  • Virág: Április-májusban nyílnak a levelek hónaljában zöldes-sárga, apró, jelentéktelen virágai.
  • Termés: Ősszel érik apró, édes húsú, vörösbarna színű termése, mely több hónapig is a fán maradhat. Bogyói ehetőek, magas kalóriatartalmúak, számos madár és emlős állat fogyasztja.
  • Származási hely: Észak-Amerika
  • Tenyészhely: Napos, félárnyékos helyet és  jó vízelvezetésű talajt kedvel. Telepítést követően öntözni kell. Hazánk klímáját jól bírja, teljesen télálló. Sovány talajon is megél, szárazság és várostűrő.
  • Talaj: Bármilyen átlagos talajon jól fejlődik.

Szállítás ezekbe az országokba: Magyarország


 

Szállítási feltételek
SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐK

Kiszállításra előre egyeztetett időpontban, a terméknél jelzett héten kerül sor.

SZÁLLÍTÁSI MÓD

A túlméretes növényeink szállítását egyedileg, saját alvállalkozó fuvarossal végezzük, a visszaigazolásban jelzett időpontban. A szállítás pontos idejéről a kiszállítást megelőző héten értesítünk. A szállítás a kertkapuban történő lepakolást és átadást jelenti, a termékek további mozgatását, elhelyezését a szállítási díj nem tartalmazza. A termékek súlya tájékoztató jellegű, de mutatja, hogy milyen nehéz növényekről van szó. A legtöbb esetben a növény mozgatásához legalább 2 ember szükséges.

SZÁLLÍTÁSI DÍJAK

A szállítási díj távolságfüggő : 15.980 Ft-23.990 Ft/rendelés között változhat. A kosárnál a címed megadása után pontos összeget fogsz látni.

Jellemzők

Tömeg N/A
Magasság: A következőkből választhatsz

Szélesség: A következőkből választhatsz

Növekedési ütem: A következőkből választhatsz

Díszítő érték: A következőkből választhatsz

,

Növény alak: A következőkből választhatsz

Fényigény: A következőkből választhatsz

Talajigény: A következőkből választhatsz

Vízigény: A következőkből választhatsz

,

Hidegtűrő képesség: A következőkből választhatsz

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Celtis occidentalis – Nyugati ostorfa” értékelése elsőként

Kérek értesítőt, ha a termék elérhető lesz