Kosár tartalma

Chelsea visszavágás

Az úgynevezett “Chelsea chop” az évelők május végi (június elejei) visszavágását jelenti. Az utóbbi években az időjárás nagymértékű átalakulása miatt, valamint mivel Angliában más időpontban virágoznak az évelő és egynyári növények, ez az időpont jelentősen megváltozni látszik. 
Ez a technika a híres angliai Chelsea Flower Show-ról kapta a nevét, melyre minden évben május végén, június elején kerül sor.
A visszavágás titka abban rejlik, hogy vagy a teljes növényt vágják vissza egyharmaddal, esetleg felére, vagy pedig csak a hajtások egy részét, vagy a növény külső részén lévő hajtásokat, vesszőket. Ez biztosítja, hogy a növény 4-6 héttel tovább virágozzon, kitolja a virágzási időt, zömökebb, alacsonyabb, kompaktabb, tömörebb maradjon, ezáltal a szár állóképessége is sokat javul. Jó felépítésű, erősebb tartású marad. Nem kell karózni, valamint az sem elhanyagolható szempont (mint pl. a podagrafű esetében), hogy a jelentős terjedését, szaporodását is megakadályozhatjuk.

Chelsea visszavágás


Ezt a technikát különösen az olyan (későn) virágzó évelőknél érdemes alkalmazni, mint a méhbalzsam, bíbor kasvirág, mirigyes és kopasz őszirózsa, bugás lángvirág, izsópfű, mentafélék jelentős része (gyümölcsös), macskamenta. 
Ezzel a módszerrel a szétesésre hajlamos évelők, mint például a varjúháj, kompaktabbak lesznek és stabilabban állnak, virágzatuk száma, mennyisége akár megkétszereződhet.
Mindenkinek csak ajánlani tudom! Kísérletezzen, vágjon bele! Szó szerint!

Köszönjük a cikket a szerzőnek: Rákászné Sinka Erika

A szerző kertje a Zöld pagony látogatható az Édenpont kertlátogatások keretében!