2 dália és vegyes pillangóvirág társítás

Vidéki (cottage) kertstílusú kombináció lágy pillangóvirágból és erőteljes, a kiültetésben központi helyet elfoglaló dáliából. A színek harmonizálnak, így a kontrasztos levélzet és az eltérő virágformák nyújtanak változatosságot, de egyben megnyugtató képet. A pillangó virág lágy, vékony levélzete szinte minden karakteres évelő mellett jó választás. Mivel a pillangóvirág könnyedebb, ezért nagyobb mennyiségen vessük a dáliákhoz képest. 

dalia pillangovirag osszeultetes_florapont_blog
2 féle dália és vegyes színű szimpla virágú pillangóvirág összképe

A kiültetéshez alkalmazható növényfajták

Javasolt arány a fajtákból 3-1-15 a képek sorrendjében. Minél több pillangóvirágot vetsz, annál lazább és kedvesebb lesz a kiültetésed végeredménye, tehát akár növelheted is annak mennyiségét.

Virágzási időszak

Nyárközepétől késő őszig

Tenyészhely

A kompozíció minden tagja a napos fekvést szereti, és nem tűri a pangó vizet, a virágzási időszakban azonban meghálálják a rendszeres vízellátást.

Ültetési idő

Az ágyásba mindkét növényt egyszerre helyezheted ki. Először a dália gumókat ültesd be az ágyásba, majd vesd be a területet a pillangóvirággal. Átlagos kerti talajban a dália és a pillangóvirág is jól fog fejlődni, de a dáliáknak az ültetőgödrébe komposzttált marhatárgyát is helyezhetsz, így növelheted a virágzási kedvüket.

Elvirágzás után

Ősszel sajnos a dáliákat hamarabb ki kell majd szedni, minthogy a pillangóvirágok abbahagynák a virágzást, de ha ügyes vagy, akkor azért marad még az ágyásban olyan, ami virágozni fog akár a fagyokig.

Helyettesítő fajták a fenti összeültetésbe

A Dahlia ‘Karma Prospero’t helyettesítheted Dahlia ‘Bluetiful’ fajtával.