Dáliák

Évelő dísznövény a fészkes virágúak családjába sorolható. A hazai kertészetekben, és kertekben gyakori virág Mexikó jelképének számít. Termesztésével már az aztékok is foglalkoztak, gumóját pedig étkezési célra is felhasználták.
A dáliák népes családja rendkívül változatos, színeiben, méreteiben egyaránt. Magasságuk 30 cm-től, 2 méterig terjedhet. mutatós, 5-30cm közti virágaik nyáron díszítik kertünket. Gumós változatban tudod megvásárolni tél végén, tavasz elején.

 • Alak: Alacsony, magas vagy középmagas fajtái is vannak. Az alacsonyak balkonládában is jól mutatnak.
 • Virág: Virágformájuk szerint három kategóriába sorolhatók: egyszerű virágú, félig telt virágú és telt virágú. Az egyszerű virágúak közé tartoznak a különböző mignon-dáliák, melyek ismertetőjegye, hogy virágaik közepe sárga.
  A félig telt virágúak csoportját erősítik a szellőrózsa-virágú, valamint a galléros dáliák.
  A legpompásabb virágokkal pedig a telt virágúak csoportja szolgál. Ilyenek a kaktuszdáliák, valamint a pompon- és labdavirágú dáliák.
  Virágzási ideje hosszú ideig tart a nyári hónapokban végig gyönyörködhetünk színes virágaiban. Szép virágai miatt kedvelt dísznövénnyé vált, szinte minden kertben, parkban, temetőben díszlik.
 • Levél: Tojásdadok, sötétzöldek, vagy sötétbíborok.
 • Származási hely: A dália (Dahlia) őshonos hazája Észak-Amerika, Európába spanyolok által került és terjedt el.
 • Tenyészhely: A dália az árnyékos helyet nem kedveli, ezért célszerű olyan helyet keresni számára, ahol egész nap éri a napsütés, mivel meleget kedvelő növény. Ha van lehetőség a kertben, a déli fekvésű oldalra ültessük. A fák vagy cserjék alá nem szabad beültetni, ott elpusztul. Talaj: tápanyagban gazdag. Vízigényük közepes, virágzásuk idején rendszeres vízellátást igényelnek. A pangó vizet viszont rosszul viselik, ezért fontos számukra a jó vízáteresztő talaj.
 • Felhasználása: Évelőágyások központi elemeiként alkalmazzuk őket. Kiválóan alkalmasak vágott virágnak. Dáliákkal kapcsolatos kiültetési ötleteinket itt találod.
 • Ültetési időszak: A dáliát tavasszal a fagyosszentek (május) után szabad kiültetni a szabadfölbe. A földet jól lazítsuk fel, trágyázzuk is meg. A nehéz kötött talaj, megakadályozza a gumók növekedését.

Bővebb leírás