Dália (Dahlia)

A dáliák fagyérzékeny, teleltetést igénylő évelők, amelyek egészen különleges, hosszan díszítő, mutatós nyári virágzatuk miatt kedvelt évelőágyi növények.

A gumók származási helye: Hollandia.

Kínálatunkban magas minőségű, eredeti holland gumókat találsz. Ezeket közvetlenül rendelési időszak kezdete előtt gyűjtik össze a földből, így garantáltan friss virághagymákat kapsz kézbe!

Következő rendelési időszak kezdete: 2024 február

dália csoport
Mutasd a szűrőt

A dáliák jellemzői:

 • Alak: Alacsony, magas vagy középmagas fajtái is vannak. Az alacsonyak balkonládában is jól mutatnak.
 • Virág: Virágformájuk szerint három kategóriába sorolhatók: egyszerű virágú, félig telt virágú és telt virágú. Az egyszerű virágúak közé tartoznak a különböző mignon-dáliák, melyek ismertetőjegye, hogy virágaik közepe sárga.
  A félig telt virágúak csoportját erősítik a szellőrózsa-virágú, valamint a galléros dáliák. A legpompásabb virágokkal pedig a telt virágúak csoportja szolgál. Ilyenek a kaktusz dáliák, valamint a pompon- és labda dáliák.
  Virágzási ideje hosszú ideig tart a nyári hónapokban végig gyönyörködhetünk színes virágaiban.
 • Levél: Tojásdadok, sötétzöldek, vagy sötétbíborok.
 • Származási hely: A dália (Dahlia) őshonos hazája Észak-Amerika, Európába spanyolok által került és terjedt el. A vásárolható fajták nemesített változatok.

A dáliák felhasználása és ültetése:

 • Tenyészhely: A dália az árnyékos helyet nem kedveli, ezért célszerű olyan helyet keresni számára, ahol egész nap éri a napsütés, mivel meleget kedvelő növény. Ha van lehetőség a kertben, a déli fekvésű oldalra ültessük. A fák vagy cserjék alá nem szabad beültetni, ott elpusztul. Talaj: tápanyagban gazdag. Vízigényük közepes, virágzásuk idején rendszeres vízellátást igényelnek. A pangó vizet viszont rosszul viselik, ezért fontos számukra a jó vízáteresztő talaj.
 • Felhasználása: Évelőágyások központi elemeiként alkalmazzuk őket. Kiválóan alkalmasak vágott virágnak. Dáliákkal kapcsolatos kiültetési ötleteinket itt találod.
 • Ültetési időszak: A dáliát tavasszal a fagyosszentek (május) után szabad kiültetni a szabadföldbe. A földet jól lazítsuk fel, trágyázzuk is meg. A nehéz kötött talaj, megakadályozza a gumók növekedését. A dáliák helyes ültetéséről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Szállítás:

Gumós változatban tudod megvásárolni tél végén, tavasz elején. A gumók fejlettek, erősek, extra nagyok, “A” minőségűek.