Dália (Dahlia)

A dáliák egészen különleges, hosszan díszítő, mutatós nyári virágzatuk miatt kedvelt teleltetést igénylő évelőágyi növények.

Dália (Dahlia)
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 82 db

1–21 termék, összesen 82 db

A dáliák jellemzői:

 • Alak: Alacsony, magas vagy középmagas fajtái is vannak. Az alacsonyak balkonládában is jól mutatnak.
 • Virág: Virágformájuk szerint három kategóriába sorolhatók: egyszerű virágú, félig telt virágú és telt virágú. Az egyszerű virágúak közé tartoznak a különböző mignon-dáliák, melyek ismertetőjegye, hogy virágaik közepe sárga.
  A félig telt virágúak csoportját erősítik a szellőrózsa-virágú, valamint a galléros dáliák. A legpompásabb virágokkal pedig a telt virágúak csoportja szolgál. Ilyenek a kaktusz dáliák, valamint a pompon- és labda dáliák.
  Virágzási ideje hosszú ideig tart a nyári hónapokban végig gyönyörködhetünk színes virágaiban.
 • Levél: Tojásdadok, sötétzöldek, vagy sötétbíborok.
 • Származási hely: A dália (Dahlia) őshonos hazája Észak-Amerika, Európába spanyolok által került és terjedt el. A vásárolható fajták nemesített változatok.

A dáliák felhasználása és ültetése:

 • Tenyészhely: A dália az árnyékos helyet nem kedveli, ezért célszerű olyan helyet keresni számára, ahol egész nap éri a napsütés, mivel meleget kedvelő növény. Ha van lehetőség a kertben, a déli fekvésű oldalra ültessük. A fák vagy cserjék alá nem szabad beültetni, ott elpusztul. Talaj: tápanyagban gazdag. Vízigényük közepes, virágzásuk idején rendszeres vízellátást igényelnek. A pangó vizet viszont rosszul viselik, ezért fontos számukra a jó vízáteresztő talaj.
 • Felhasználása: Évelőágyások központi elemeiként alkalmazzuk őket. Kiválóan alkalmasak vágott virágnak. Dáliákkal kapcsolatos kiültetési ötleteinket itt találod.
 • Ültetési időszak: A dáliát tavasszal a fagyosszentek (május) után szabad kiültetni a szabadföldbe. A földet jól lazítsuk fel, trágyázzuk is meg. A nehéz kötött talaj, megakadályozza a gumók növekedését. A dáliák helyes ültetéséről bővebben ide kattintva olvashatsz.