Kosár tartalma

Dália ültetése, ápolása, téli tárolása

A dália fagyérzékeny növény,  ezért ültetésével várjuk meg  a tavasz közepét, amikor már nem várhatók komolyabb fagyok, bár az enyhe fagyokat még kibírja a földben. Ha április vége felé, vagy május elején ültetjük, nem hibázhatunk!

gumós dália ültetése a florapont rendeléséből
A Floraponttól rendelt fejlett, egészséges dáliagumó ültetés előtt.

Dália ültetése

A dáliák fény- és melegigényes növények, így lehetőleg napos helyre ültessük. A laza, átlagos kötöttségű, tápanyagban gazdag talajt kedvelik, ezért ültetés előtt trágyázzuk a talajt! Vízigényesek, tehát gondoskodjunk a rendszeres öntözésről, de jó vízáteresztő helyre ültessük, mert a pangó vizet nem szereti.

Az ültetéshez készítsük elő az ágyást, és a dália gumójánál kétszer-háromszor mélyebb gödröt. Ültessük el úgy a gumót, hogy a rügyek a felszínnél legyenek.

Nagynövésű dáliáknál célszerű már az ültetéskor leszúrni a támasztékul szolgáló karókat, így később nem sértjük meg vele a gumót.

Ha igazán szép virágú dáliát szeretnénk, akkor az oldalbimbókat ki kell csípni, hogy csak a központi, fő bimbó fejlesszen virágot, így az tartósabb lesz.

Dália teleltetése

Az őszi fagyok közeledtével a dáliagumókat szedjük fel a földből, mert a fagyot nem bírják. A gumókat kiszikkasztás után tisztogassuk meg. A zöld szárakat 10-15 cm-es csonk meghagyásával vágjuk le, majd a gumókat a téli hónapokban tőzegbe, homokba vagy fűrészporba ágyazva, fagymentes helyen tároljuk.


A legnépszerűbb dáliák