Szarkaláb - egynyári (Delphinium consolida)

Az egynyári szarkaláb (Delphinium consolida) felálló szárú, fürtös virágú, élénk színű dísznövény. Nem összekeverendő a köznyelvben szarkalábnak is hívott évelő sarkantyúfűvel!

Virág: Élénk színű virágai fürtökben nőnek a hosszú, felálló szárakon.  Virágzási időszaka tavasz végétől nyár közepéig tart. Kiváló vágóvirág, szárazvirág-csokorba is felhasználják.
Alak: 60-80 cm magas, felálló szárú.
Levél: Osztott levélzetű, szellős.
Tenyészhely: Napos helyen és jó vízáteresztésű talajban érzi jól magát. Szélvédett helyre ültessük, mivel vékony, magas szárai könnyen megtörhetnek.
Gondozás: Ha a növény nagyon magasra nő, akkor támasztékra szorulhat. A virágzás után érdemes visszametszeni, így akár másodjára is kivirágozhat! Elszórt magvairól könnyen szaporodik.
Felhasználása: Ajánljuk évelőkkel és egynyáriakkal együtt ültetni.
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április környékén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. A talaj felső rétegét gazoljuk ki, egyengessük el komposzttal. A magokat sűrűn szórjuk a földre, és takarjuk be 1-2 mm földréteggel. Amikor a magoncok kb. 5 cm magasak, ritkítsuk őket, hogy kb. 40-50 cm-re legyenek egymástól.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán februárban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, és takarjuk be 2-3 mm vastag földréteggel. A talajt tartsuk nedvesen. A csírázás 21-28 napot vesz igénybe, innentől kezdve ügyeljünk rá, hogy a magoncok elég fényt kapjanak. Amikor a növénykéknek már két levele van, akkor átültethetjük őket cserépbe (3-5 magonc/cserép), hogy megerősödjenek a gyökereik, és a fagyok elmúltával kiültethetjük őket a szabadba (célszerű kiültetés előtt pár napig egy átmeneti, védett helyen tárolni őket, hogy akklimatizálódni tudjanak). A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
Betegségek, kártevők: A csigák kedvelik, és a lisztharmat is megtámadhatja.
Figyelem: A növény mérgező!

Bővebb leírás