Erdei mályva (Malva sylvestris)

Az erdei mályva Magyarországon őshonos évelő növény. Díszítő értéke mellett rózsaszínes-lilás, csíkozott virágait és zöld leveleit gyógyászati célokra is használják.

A Malva sylvestris'Zebrina' - erdei mályva igen sűrűn hozza virágjait
Mutasd a szűrőt

Összesen 1 találat

Összesen 1 találat

Az erdei mályva jellemzői:

Virág: Lilás-rózsaszínes, csíkozott virágú. Virágzási időszaka június-szeptember közé esik. Virágszirmai ehetőek.
Alak: Változó magasságú, 30-100 cm, felálló lágyszárú, bokrosodó vagy kúszó.
Levél: Nagy méretű, fűrészes szélű, sötétzöld. Levelei ehetőek.
Tenyészhely: Napos és meleg helyen, mérsékelten száraz, jó vízelvezetésű, tápanyagban szegény talajban érzi jól magát. A homokos, mészköves talajban is jól megél.

Az erdei mályva felhasználása és vetése:

Felhasználása: Természethű kertbe, mező kompozícióba ajánljuk. Jól mutat komplementer, narancssárga színekkel, egynyáriakkal ültetve.
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április környékén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. A talaj felső rétegét gazoljuk ki, szórjuk rá komposztot, egyengessük el. A magokat 2-5 cm-re szórjuk egymástól a magokat, és nyomjuk le 3-4 mm mélyre a talajba. A talajt tartsuk nedvesen. Amikor a magoncok kb. 5 cm magasra nőnek, akkor ritkítsuk meg őket, hogy egymástól kb 40 cm-re legyenek.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán márciusban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, nyomkodjuk be őket a talajba (komposzt és homok keveréke a legjobb) vagy takarjuk be újabb földréteggel. A talajt tartsuk nedvesen. A magoncok 14-21 nap múlva bukkannak ki a földből,  és ha már 3-4 levelet növesztettek, akkor érdemes külön átültetni őket cserepekbe, hogy gyökerük megerősödhessen. Kiültetés előtt érdemes a növényt 6-7 napig akklimatizálni a kinti hőmérséklethez egy védett helyen. Április-május környékén kiültethető. A beltérben vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
Gondozás: Viszonylag igénytelen növény, akár a teljesen elhagyott területeken is megél. Elszórt magvairól könnyen szaporodik.
Betegségek: A levéltetvek kedvelik.

Szállítás:

Virágmagként tudod megvásárolni.