Ernyős verbéna, vasfű (Verbena bonariensis)

Az ernyős verbéna, újvilági verbéna vagy vasfű igen kecses megjelenésű fagyérzékeny évelő, ezért hazánk hidegebb részein inkább egynyáriként ültessük. Lila színű, apró virágai a vékony szárak tetején pamacsokban, ernyőszerűen nőnek.

Oldalunkon virágmagként vagy konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni.

A Verbena bonariensis - ernyős verbéna csoportosan ültetve mutat a legjobban
Mutasd a szűrőt

Összesen 1 találat

Összesen 1 találat

Az ernyős verbéna jellemzői

 • Virág: Lila színű, apró virágai a vékony szárak tetején pamacsokban, ernyőszerűen nőnek. Virágzási időszaka június-szeptember közé esik.
 • Alak: 30-70 cm magas, felálló szárú, terebélyes.
 • Levél: Hosszúkás, keskeny, fűrészes szélű, sötétzöld, fényes.
 • Tenyészhely: Napos, meleg helyen és üde vagy mérsékelten száraz, tápanyagban dús talajban érzi jól magát. Túl vizes helyen nem él meg! Ha védett helyre ültetjük, akkor enyhébb teleket is átvészel, és második évben is virágozhat.

Az ernyős verbéna gondozása, felhasználása, ültetése

 • Gondozás: Nem igényel különösebb gondozást.
 • Felhasználása: Virág- és évelőágyásokba csoportosan ültetve ajánljuk. Szép növénytársító elemei a pillangóvirág, a körömvirág, a büdöske,  az őszi napfényvirág, és a törpe őszirózsa. Ajánljuk komplementer színekkel (pl. narancssárga vagy sárga) párosítani.
 • Magvetés esetén:
  • Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április környékén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. A talaj felső rétegét gazoljuk ki, egyengessük el komposzttal. A magokat sűrűn szórjuk a földre, és takarjuk be 1-2 mm földréteggel. Amikor a magoncok kb. 5 cm magasak, ritkítsuk őket, hogy kb. 30 cm-re legyenek egymástól.
  • Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán februárban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára. A csírázás sötétséget igényel, ezért vagy szórjunk vékony földréteget a magokra, vagy a tálcát takarjuk le sötét fóliával. A talajt tartsuk nedvesen. A csírázás 10-21 napot vesz igénybe, innentől kezdve ügyeljünk rá, hogy a magoncok elég fényt kapjanak. Amikor a növénykéknek már két levele van, akkor átültethetjük őket cserépbe (3-5 magonc/cserép), hogy megerősödjenek a gyökereik, és a fagyok elmúltával kiültethetjük őket a szabadba (célszerű kiültetés előtt pár napig egy átmeneti, védett helyen tárolni őket, hogy akklimatizálódni tudjanak). A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
 • Betegségek, kártevők: Jó ellenálló képességű, de a lisztharmat megtámadhatja.