Esztétikum és Praktikum 1

Esztétikum és Praktikum

Műanyag uralta világunkban megszoktuk már, hogy ami szép, az nem mindig hasznos. Szeretjük magunkat körbevenni viszonylag haszontalan dolgokkal csupán azért, mert szemünknek oly kellemesek. Így vagyok ezzel jómagam is. Viszont hamar bajban lennék, ha nem venném hasznát az engem körbevevő tárgyak közül egyiknek sem.  Időnként jól jön egy virágdíszes ceruzatartó, amiben a kedves rajzos eszközeimet tárolom, vagy egy gyönyörű hófehér bögre, melyből inni is tudok.

Esztétikum és Praktikum 2
Esztétikum és Praktikum 3

Szűkebb környezetünkhöz tartozó kertünkben is érdemes eme láthatatlan, de kényes egyensúlyra törekednünk. Felvetődik a kérdés, hogy vajon a kert nem csak arra való-e, hogy gyönyörködjünk benne? Gondolataimban máris egy széles lombú, vén diófa hatalmasodik előttem. Remélem, mindenki  érzi a bőrén a nyári tikkasztó napsütésben adta hűvös árnyékát. A hűs semmitevés közepén elképzelem ugyanennek a fának az ágairól ősszel lehulló dió koppanását, melyet már süthetünk is bele a kedvenc almássüteményünkbe. És vajon észrevesszük-e a lombja közt fészkelő turbékoló galambokat? Most egy picit arrébb is állok, hogy a földünknek oly hasznos természetes trágya ezen a képzeletbeli helyen ne egzotikus hajápoló kozmetikumként végezze.

Esztétikum és Praktikum 4
Esztétikum és Praktikum 5

Nem sokkal arrébb, színes virágok csoportja várja az újabb esztétikus kis csapatot, gyönyörű pillangók személyében. Tényleg csak szép? Vagy a rovarvilágot vonzó növények segítik a kertben termő növények beporzását is? Ez a csodás virágú bokor nem más, mint egy zsályabokor. Ennek a növénynek, minden levelében gyógyító levek csörgedeznek és remek tértisztító füstölőt is készíthetünk belőle.

Esztétikum és Praktikum 6
Esztétikum és Praktikum 7

Kell, hogy az esztétikumnak is haszna legyen, különben nem teremtette volna meg a mindenekfelett figyelő jóisten. Drótkerítéseket eltakaró futónövény, melynek termése feketére színezi a szánkat, pirosan viruló bogyós bokor, mely eteti madarainkat és apró rózsaszínvirágú, gazokat elnyomó talajtakaró, melynek gyógyító levelével sülthúsokat ízesíthetünk a konyhánkban.

Esztétikum és Praktikum 8

Kérem, forduljanak velem most egy nagyot! Ebben a képzelt kertben egy méregzölden sötétlő foltra hívnám fel figyelmüket. Szeretném bemutatni Önöknek kertünk egy olyan lehetséges lakóját, mely rövid lábai miatt nem sétálhat végig egy divatbemutató kifutóján és rózsaszín virágok sem díszítik frizuráját, ráadásul modora is meglehetősen mogorva és csipkelődő. Mindezek ellenére summa cum laudéval doktorált az orvosi egyetemen és csodás gyógymódokat fejlesztett ki vérszegénység és szöveteink vizesedése ellen. Remélem már mindenki sejti, hogy a csalánról beszélek.

 

Kell, hogy a praktikum is esztétikummal járjon? Ezt mindenki eldöntheti maga, mindenesetre én aligha tudok bosszúsan ránézni szépen zöldellő leveleire, s bár nem ő kertünk díszvendége, de rendkívül esztétikusan mutat üvegcsébe zárva a teáspolcunkon.

Esztétikum és Praktikum 9
Esztétikum és Praktikum 10

Esztétikum és praktikum kéz a kézben jár tehát. Az őt körülvevő világot a legjobb kihasználásra tökéletesedett embernek szinte kötelezettsége lenne a saját kertjében is körbetekintenie, és számot vetnie a praktikum vs. esztétikum meccs zöldellő játszóterén. A növényárudákban található elképzelhetetlenül széles felhozatal végtelen számú különleges kert megszületését támogatja, melynek mi is aktív megalkotói lehetünk. Hölgyeim és Uraim, Kertre Fel!

Vélemény, hozzászólás?