Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ – keskenylevelű kőris

26 900 Ft108 900 Ft

Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ – keskenylevelű kőris szűrt árnyékot adó, látványos őszi lombszínével díszítő nagyobb  kertek szép szoliter fája.

  • Következő szállítás: 2024 március utolsó hetében
  • Áruda: Extra méretű koros fák és cserjék
Fraxinus angustifolia Raywood keskenylevelű kőris ősz
Fraxinus angustifolia 'Raywood' - keskenylevelű kőris 26 900 Ft108 900 Ft
Milyen fejlettségű fát kapok?

A koros fák méretét a törzskerületükkel jellemzik, minden egyéb adat tájékoztató jellegű és kevésbé mérvadó.

Példa:

12/14 méret azt jelenti, hogy a fa törzskerülete 12-14 cm 1 méter magasságban mérve.

Egy 12/14 cm kerületű fa kb. 8-10 éves, törzsmagassága és egyben ahonnan a lombozat kezdődik jellemzően 2-2,2 méter. A fa teljes magassága kb. 4 méter, súlya változó, maximum 50 kg.

A lombkorona mérete, ágrendszere a törzskerülettel arányban változik, de fajtától és időszaktól is függ, mert a megfelelő megeredés miatt visszametszésre és ritkítására is sor kerülhet.

Földlabdás, vagy konténeres?

Földlabdás koros fákat szabadföldben nevelik. A földlabdás fákat az átültetés előtt emelik ki a földből, és földlabdázzák, úgy hogy a szállítás és beültetés során a gyökérzet egyben maradjon. Ehhez a földlabdát jutaszövettel veszik körbe, majd erős dróthálóval stabilizálják a gyökérzetet és a körülötte lévő földet.

A faiskolában a földlabdás fákat kiemelés előtti években iskolázzák, hogy kompakt és sűrű gyökérzetet neveljen így biztosítják, hogy az átültetést követően biztosan megeredjen. A Florapont által kínált növények 2-szer vagy 3-szor iskolázottak, ami a legmagasabb minőség ebben a kategóriában.

A földlabdás fák egyetlen hátránya a konténeressel szemben, hogy az ültetési időszakuk korlátozott: telepítésük csak a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban lehetséges.

Földlabdás kiszerelésben általában nagyobb a választék, mint konténeresben és általában olcsóbbak, mint a konténeresek.

Mennyire nehéz egy koros fa telepítése?

A koros fákat ültetésre előkészítjük, lombozatukat a szükséges mértékben visszametszük. A visszametszés a biztos megeredés miatt szükséges, ilyenkor a gyökérzetet és a lombkoronát egyensúlyba hozzuk.

A konténeres kiszerelésű koros fákat és cserjéket egész évben lehet ültetni, mégis azt javasoljuk, hogy az ültetést őszre időzítsd. Az ősz eleji ültetés esetén a növénynek nem a túlélésre kell energiát fordítania, hanem a gyökérzet fejlesztésére.

Az ültetés nem igényel nagyobb tudást mint egy kisebb példány elültetése, de fizikailag nehezebb. Az ültetésről ebben a cikkben találsz részletes útmutatót.

Kérd szakértőnk tanácsát

A Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ – keskenylevelű kőris felhasználása

Legfőbb díszértékét a lélegzetelállítóan szép, őszi lombszíne adja, ami ilyenkor fénylő liláspiros árnyalatot vesz fel! Nagyobb  kertek, társasházak, lakóparkok szép szoliter fája lehet, de sorfának is alkalmas.

A Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ – keskenylevelű kőris tulajdonságai

  • Alak: kb. 15-20 méteres maximális magasságot elérő, lombhullató fa. Fiatalon a lombkoronája karcsú, kúp alakú, idősebb korára a korona kiszélesedik.
  • Levél: Hajtásai, vesszői vékonyak, a levelek feltűnően keskenyek, sötétzöldek. Őszi lombszíne feltűnő fénylő liláspiros.
  • Virág: Ezüstös, vagy sárgásfehér virágai illatosak, a vesszők végén nyílnak 10-15 cm-es bugákban, májusban.
  • Tenyészhely: Napos helyet szereti.
  • Talaj: Vizes talajt kedvel (a pangó vizet is bírja), de némi szárazságot is elvisel. Átlagos kerti talajban is jól ézti magát.

Szállítás ezekbe az országokba: Magyarország


 

Szállítási feltételek
SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐK

Kiszállításra előre egyeztetett időpontban, a terméknél jelzett héten kerül sor.

SZÁLLÍTÁSI MÓD

A túlméretes növényeink szállítását egyedileg, saját alvállalkozó fuvarossal végezzük, a visszaigazolásban jelzett időpontban. A szállítás a kertkapuban történő lepakolást és átadást jelenti, a termékek további mozgatását, elhelyezését a szállítási díj nem tartalmazza. A termékek súlya tájékoztató jellegű, de mutatja, hogy milyen nehéz növényekről van szó. A legtöbb esetben a növény mozgatásához legalább 2 ember szükséges.

SZÁLLÍTÁSI DÍJAK

A szállítási díj távolságfüggő : 15.980 Ft-23.990 Ft/rendelés között változhat. A kosárnál a címed megadása után pontos összeget fogsz látni.

Jellemzők

Tömeg N/A
Magasság: A következőkből választhatsz

Szélesség: A következőkből választhatsz

Növekedési ütem: A következőkből választhatsz

Díszítő érték: A következőkből választhatsz

, ,

Fényigény: A következőkből választhatsz

,

Talajigény: A következőkből választhatsz

,

Vízigény: A következőkből választhatsz

Hidegtűrő képesség: A következőkből választhatsz

Kiszerelés: A következőkből választhatsz

Méret: A következőkből választhatsz

, , , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ – keskenylevelű kőris” értékelése elsőként