Füge (Ficus carica)

A füge sokak számára egzotikus gyümölcsnek számít, pedig hazánkban is megterem, a kiskertek gyakori dísznövénye.

Füge kategória, ficus kategória
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

A füge jellemzői:

Alak: A füge 3-4 m magas bokrot nevel, amelynek arasznyi zömök törzse és szétterülő, laza koronája van.
Virág: Virága különös, ún. serlegvirágzat, ami leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonló.
Levél: Levelei nagyok, öblösek, karéjosak.
Termés: 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik.

A füge felhasználása és gondozása

Tenyészhely: A napos, világos, vagy félárnyékos helyet kedveli. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Talaj: A talajban nem válogat, megnő a sziklás, száraz talajokon is. Nálunk azonban – mint vendégnövénynek – mégis kedvezni kell neki, mert meghálálja a jó földet, a trágyát és a gyomtalanítást. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben gyümölcsei aprók maradnak, sőt lerúgja őket.
Felhasználása: Féltrópusi növény, amelyet – ennek megfelelően – meleg, napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell ültetni. Dekoratív szoliter növénye lehet kertünknek.
Gondozása: A kiültetett csemetét az első évben hagyjuk szabadon növekedni. A fügebokrot metszéssel lehet karbantartani, melynek ideje tavasszal érkezik el. A metszés során arra kell odafigyelni, hogy a termővesszőket nehogy visszametsszük, mivel a gyümölcskezdemények ezeken a vesszőkön találhatók. A metszés főként az elöregedett és felkopaszodott ágak tőből való kifűrészelésére, valamint a sűrűn álló ágak megritkítására terjed ki. Az éves vesszőkön a rügyek későn, május közepén fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak a kis fügék. Az áttelelt kis fügék augusztusra érnek be. A nyár folyamán azonban az új hajtás levélhónaljában is fokozatosan megjelennek a gyümölcskezdemények, amelyek októberig – ha hosszú és meleg az ősz – ugyancsak beérnek. A növény minden része fagyérzékeny, és -15 °C-nál hidegebb idő esetén a takaratlan fügebokrok súlyos fagykárokat szenvednek. Ezért lombhullás után a fiatal bokrokat takarni kell.
Betegségei: A fügének alig van kártevője és betegsége, tehát rendszeres növényvédelemre nem szorul.

Szállítás

Általában 2-3 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.