Kosár tartalma

Klasszikus futórózsa-iszalag társítás

A futónövények társítása különösen nehézkes, mert általában intenzív növekedésű növényekről van szó, így hamar előfordulhat, hogy az agresszívabb elnyomja a másikat. Hiába, a természet törvényei itt is érvényesülnek.  Ebből a szempontból azonban ideális a futórózsa és korai iszalag társítása, mert mindkét csoportban találunk hasonló habitusú, virágzási idejű fajtákat, és a metszésük, alakításuk is egy időben történhet. 

Igazán harmonikus, megnyugtató  társítást hozhatunk létre, ha a halvány rózsaszín futórózsa mellé halvány kékes árnyalatú iszalagot választunk, ahogy az az ötletadó képen is látható.

rózsaszín futórózsa iszalag társítás

A kiültetéshez alkalmas fajták

A fenti kép által mutatott látványnak a népszerű ‘Giardina’ futórózsa fajta és a ‘Laura’ iszalag (klemátisz) pompásan megfelel. A ‘Giardina’ helyett választhatod a kisebb virágú, de szintén illatos ‘Jasmina’ futórózsát is. Mindegyik támasztékot igényel, ezért rózsaobeliszk, futtatórács vagy pergola oszlopa mellé ültessük. A javasolt fajták magassága elérheti a 2-2,5 métert. Az iszalag számára gyakorlatilag már a rózsa ágai biztosítják a kapaszkodást, tehát elég a rózsa szárainak rögzítésével törődnünk. Nem kell megijedni, hogy elfojtja egyik a másikat, mert gyér lombozatuk nem veszi el a szükséges napfényt.

Hasonló mennyiségben társítsuk őket, akár elég az 1-1 db kompozíciónként.

Alternatív fajta

A futórózsa iszalag társítás jellemzői

A növényekre kattintva láthatod azok részletes leírását és tulajdonságait is. Az együttes kiültetés főbb jellemzői az alábbiak:

Díszítő időszak

A kompozíció tavasz végén, nyár elején, majd másodvirágzáskor, nyár végén ad nagyon szép látványt. 

Tenyészhely

Napos fekvésbe, tápdús talajba ültetve számíthatunk dús virágzásra. A klematiszt a rózsa északi, árnyékos felére ültessük, így töve végig árnyékban marad, de ez a fajta kimondottan kedveli a napfényt.

Ültetés

Ültetésnél hagyjunk kb. 30 cm távolságot, készítsük elő a talajt. Későbbi mozgatásuk a közelség miatt már nem lehetséges, mivel gyökérzetük is összefonódik majd, és nem lehet őket külön választani.

Gondozás

Az együttes kompozíció számára a metszés jelent közös feladatot. A metszésüket tavasszal a rózsa metszésével egy időben tudjuk elvégezni. Mindkettő esetében a metszés elsősorban az alakítást jelenti, tehát azokat az ágakat távolítsuk el, amik túlnőttek vagy elhaltak. 

Jó tervezést és kertészkedést!