Gyűszűvirág (Digitalis)

A gyűszűvirág nagyon rövid életű, igényes évelő, inkább kétnyári növény. Népszerűségét elegáns, dekoratív virágainak köszönheti. Első évben a tőrózsája fejlődik ki, és a második évben virágzik. A gyűszűvirág fajtákat mag kiszerelésben forgalmazzuk, és megbízható külföldi termesztőktől szerezzük be. Szabadföldbe májustól augusztusig vessük, így van ideje kifejlődni a gyökérzetnek, és jövőre már a virágjaikban is gyönyörködhetsz.

Alak: kb 1 méter magas, az első évben kifejezetten mutatós tőrózsákat hajt, melyek a következő tavasszal az ég felé törnek, és a szár végén megjelennek a virágok.
Virág: A virágok a szár csúcsán fürtökben helyezkednek el, színük zöldessárga, fehéres, olykor lilásan erezett, harang alakú, a pártatoroknál pettyekkel, sötét foltokkal. Fajtától függően májustól júliusig virágzik.
Levél: Levelei húsosak, lándzsa alakúak, kezdetben a tőrózsákon, majd virágzáskor zsugorodnak, és csak a virágok közelében jelennek meg. Finoman szőrös. Tőlevelei kezdetben tömött levélrózsát alkotnak, majd virágzáskor elhervadnak.
Származása: Európa. Fényben gazdag, meleg erdőszélek tipikus növénye.
Tenyészhely: Világos, félárnyékos helyet kedvel. A lombos fák, bokrok alatt nem érzi jól magát, a lehullott levelek takarását nem szereti.
Talaj: Nyirkos, tápanyagban gazdag, kissé savas talajt kedvel. Száraz időben rendszeres öntözést kíván.
Felhasználás: Évelőágyások, rózsaágyások klasszikus növénye. Nektárban gazdag virágait a méhek és rovarok gyakran felkeresik.
Ültetés: Szabadföldbe májustól augusztusig vessük (a földet előtte locsoljuk be, arra tegyük a magokat majd enyhén nyomkodjuk a talajba). Beltéri ültetés esetén a palánták pár hét alatt kihajtanak. Őszi palántázásnál a végleges helyére ültethetjük, a fagyok nem jelentenek veszélyt a növényre. Gyorsan csírázik, de földdel ne takarjuk be, mert fényre van szüksége. A magoncok könnyen átültethetők.
Betegség: Lisztharmat, levélfoltosodás, tetvesedés előfordulhat, és a csigák, meztelen csigák is nagyon kedvelik.
Figyelmeztetés: Mérgező növény!!!

Bővebb leírás