Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

A Homoktövis (Hippophae rhamnoides) sűrű bozótokat alkotó ágas-bogas, 3-5 méter magas lombhullató, tövises cserje.
Kétlaki növény, termése narancssárga bogyó.
A női példányon tömegesen fejlődő, fényes narancssárga, bogyószerű, húsos termése augusztustól díszít. Termése vitaminokban gazdag. ezért mint gyümölcsöt is termesztik.

Hippophae rhamnoides homoktövis
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 3 találat megjelenítve

A homoktövis jellemzői:

Kétlaki növény, vagyis a termős és a porzós virágok külön növény egyedeken élnek, emiatt ahhoz, hogy termést szüretelhessünk, érdemes mindkét ivarú változatból is telepíteni kertünkbe. Általában 1 porzós fa 6-8 termős növényt tud megporozni.

  • Alak: Nagyon erős növekedés, szélesen felfelé törekvő, de oldalra is elágazó bokorforma, visszametszés, vágás nélkül 6-8 méter magasra nő. Erősen tüskés.
  • Virág: A porzós virágok szirom nélküliek és barna színűek, a termős virágok pedig sárga színűek és a másodéves vesszőkön fejlődnek. Márciusban és áprilisban virágoznak. Általában a 3. évben már termőre fordulnak.
  • Termés: Kései érésű, termése szeptember közepétől október elejéig érik, nagyméretű, csepp alakú és erősen narancssárga színű.
  • Levél: Levelei lándzsásak, a fonáki rész ezüstösen csillagszőrös, innen eredeztethető a faj neve.

A homoktövis felhasználása és gondozása:

  • Felhasználása: Cserjecsoportokba, sövénynek.
  • Tenyészhely: A talaj iránt nem igényes, a rossz, száraz sós talajokon, márgán, agyagos kőmálladékon is megél. A telet jól viseli, a fagyok nem károsítják. Gyökérzete a jól levegőző talajokon, többnyire homokon fejlődik zavartalanul. Napos, félárnyékos helyet kedveli. Vízigénye alacsony, aszályos időszakokban azonban érdemes öntözni.
  • Gondozása: Különösebb gondozást nem igényel. Érdemes tavasszal a sérült, száraz és a nem optimális irányban fejlődő hajtásokat lemetszeni a növényről.

Szállítás:

Konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.