Kosár tartalma

Hortenzia társítása árnyékliliommal

Ez a nagyon elegáns, harmonikus hortenzia-árnyékliliom társítás remekül feldobja a kerted árnyas szegletét. Elegáns, mert egyszerű, visszafogott, karakteres. Az árnyékban is jól érzékelhető világos színek jellemzik,  a zöld árnyalatait a fehéres-sárgás halvány színek törik meg. A hortenzia zöldes-sárgás-fehér virágára az árnyékliliom tarka levele rímel, így erősítik egymás díszítő értékét.

hortenzia társítása áenyékliliommal: Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ és Hosta ‘Diana Remembered’
Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) és Hosta ‘Diana Remembered’ árnyékliliom társítása – forrás: internet

A kiültetéshez alkalmazható növényfajták

Mind a cserjés hortenzia, mind az árnyékliliom karakteres levélzetű és megjelenésű, tehát ennek a társításnak nincs központi  eleme,  alkalmazzuk őket egyenlő tömegben. Mivel az árnyékliliom csak fele akkora lesz, mint a hortenzia, ezért az arány 1:2 legyen, azaz kétszer annyi árnyékliliommal társítsuk az Annabelle-t. Az árnyékliliom, alacsonyabb mérete miatt a hortenzia előterébe kerüljön. A képen egyébként még páfrányok is megjelennek, amelyek némi lágyságot visznek a kompozícióba.

A társítás jellemzői

Díszítő időszak

Ez a társítás szinte egész szezonban dekorál, főleg, ha a hortenzia virágát fennhagyjuk a cserjén és csak tavasszal vágjuk le. Hosta ‘Diana Remembered’ árnyékliliom nyár közepén hozza fehér illatos virágait, akkor különösen szépen mutat a kompozíciónk.

Tenyészhely

A társítás mindkét alkotója az enyhén savas kémhatású, jó vízelvezetésű, nedves, tápdús talajt kedveli.  Félárnyékos szűrt fényű kertrészben alkalmazzuk őket, ha kicsi a kertünk, akkor akár cserépben is egymás mellé helyezhetjük őket. Ebben az esetben a hortenzia kisebb lesz.

Ültetés

Az ágyásba először a hortenziát helyezzük el. Vonjunk köré egy kb 40 cm képzeletbeli kört, és ennek határára tegyük az árnyékliliomokat. A cserjés hortenziát és árnyékliliomokat egyaránt konténeres kiszerelésben tudod a Florapont oldalunkon megvásárolni, ezért azokat bármikor ültetheted a szezonban. 


További hasznos tanácsok ezekkel a növényekkel kapcsolatban

[pt_view id=”40c0da4uyd”]