Kosár tartalma

Hortenzia ültetése 3 lépésben

A Florapontnál megvásárolt fejlett konténeres hortenzia bármikor kiültethető a kertbe vagy nagyobb dézsába, nem kell megvárnod, amíg az megerősödik. Ha meglévő hortenziádat szeretnéd átültetni, akkor arra az elvirágzást követő időszak a legalkalmasabb. Erre legkésőbb augusztus közepéig kerüljön sor, mert télig még újra be kell gyökeresednie. Az alábbi lépések a konténeres hortenzia telepítésére vonatkoznak.

hortenzia ültetése

1. A hortenzia előkészítése

A megvásárolt hortenziát helyezd konténeresen vízbe, hogy a földlabdája jól megszívja magát vízzel. Az ültetésig tartsd félárnyékos, szélvédett helyen, a sérült leveleket és ágakat távolítsd el a növényről. Az ültetéshez a növényt ki kell venni a konténerből: az a legjobb, ha fejjel lefele fordítod a konténert és hagyod, hogy a növény szinte kicsússzon az edényből. A kezünkkel a gyökérzet tetejét fogva tartsunk ellen, nehogy a növény a földre essen.

Ha a gyökérzet túl sűrű, és már elkezdett körbetekeredni a tartóban, akkor lazítsuk fel óvatosan a külső, körbefonódó gyökereket, hogy a későbbiekben a többi is szabadon tudjon fejlődni.

2. Az ültetőgödör előkészítése

A hortenzia az enyhén savanyú talajt kedveli (nem csak a kék virág miatt), ezért ha a kerti talajunk lúgos, márpedig az ország jelentős részén az, akkor a hortenzia ültetőgödrébe tegyük savanyúbb talajt, például tőzeggel kevert komposztot, savanyú kémhatású virágföldet vagy litván tőzeget, aminek pH értéke 3,5-4 körül van. Viszonylag nagy ültetőgödröt kell ásni, hogy a fejlődő növény számára is biztosított legyen a megfelelő kémhatású talaj. Az előkészített ültetőgödröt alaposan locsoljuk be vízzel, és hagyjuk, hogy a víz átáztassa a környező talajt is, így elkerülhetjük, hogy az a beültetés után szinte azonnal elszívja a nedvességet a frissen ültetett növénytől.

3. A hortenzia helyes ültetése

A hortenzia ültetésekor elsősorban arra figyeljünk, hogy a gyökér legyen jól betakarva földdel, a szár pedig a földfelszín fölött legyen. Alaposan öntözzük be a növényt. Nem elég, hogy a savanyú talaj biztosított a növény számára, vigyázni kell arra is, hogy a locsolóvíz se tartalmazzon lúgos alkotókat, ezért elsősorban esővízzel öntözd a hortenziát. Használjunk lombot, komposztmulcsot, fenyőkérget a gyökérzet takarására, amely segít a vízháztartásban, nem engedi a talajt felmelegedni, és segít a talaj savanyításában.


Legnépszerűbb hortenzia fajták