Hóvirág, téltemető (Galanthus, Eranthis)

A hóvirág a tavasz hírmondójaként is ismert, kedvelt hagymás növény.  A karcsú szárakon bókoló fehér szirmok már február végén, március elején előbújnak – akár a hó alól is.

A kehely alakú, felfelé álló, mélysárga szirmú téltemető a tél végén hajt ki, és még a krókuszok előtt, kora tavasszal virágzik.

Felhasználásuk: Nagy mennyiségben érvényesülnek igazán, ezért érdemes egyszerre több csomaggal is beszerezni. Kertekben fák, bokrok alá, sziklakertbe. A hóvirág sírkertben is szépen mutat.
Tenyészhely: Napon vagy félárnyékban érzik jól magukat.
Talaj: A hóvirág kedveli az üde, termékeny talajt. A téltemető minden talajban megél, de leginkább a lúgos földet kedveli. Ne hagyjuk a talajt kiszáradni, mert nedves, de jó vízáteresztésű talajt kedvel.
Ültetési időszak: A hóvirágokat minél korábban sikerül elültetnünk, annál nagyobb eséllyel hajtanak ki már az első évben. A hóvirágokat ne trágyázzuk, a virágokat és leveleiket is az elvirágzás után hagyjuk elszáradni. A téltemető hagymáit ősszel, ültetés előtti nap jól áztassuk be! Ültetés után lehetőleg ne bolygassuk őket.

Bővebb leírás