Hortenzia (Hydrangea)

A hortenzia június közepétől szeptember végéig tartó dús virágzása és csodás színei miatt évelő- és rózsaágyások kedvelt társnövénye, de cserepes növénynek is elsőrangú. A kúszó fajták kerítésre, támfalra vagy pergolára futtatva igen látványosak.

hortenzia ágyás
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 72 db

1–21 termék, összesen 72 db

A hortenziák jellemzői:

Alak: A hortenzia javarészt bokros növény, mely 1-3 méter magasságig nő, ugyanakkor a nagyobb fajták már apró fákká fejlődnek. A kúszó fajták akár a 30 méter magasságot is elérhetik. Magasságát befolyásolják a körülmények, erősen fagyos helyeken ennél kisebb magasságokra kell számítani.
Virág: Virágai igen változatosak: a fehértől a vörösig, lilától a kékes változatokig, és alakjuk is igen változatos lehet. A félgömb, labda vagy tányér alakú virágzatok akár a 20 cm átmérőt is elérhetik. Virágzásuk hosszantartó, június közepétől szeptember végéig dúsan virágzik. A virágszínét a talaj kémhatása befolyásolja.
Levél: A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak, látványosak.

A hortenziák felhasználása és gondozása:

Tenyészhely: A hortenzia a félárnyékos helyeket szereti. A folyamatos tűző nap hatására a virágok összezsugorodhatnak, a növény elfonnyadhat, ugyanakkor a teljes árnyék, sötétség sem tesz neki jót. Ennek látszólag ellentmond, hogy a leglátványosabb fejlődésre napos körülmények között számíthatunk, de csak akkor, ha a levegő relatív páratartalma folyamatosan magas. Idehaza a legjobb, ha olyan helyre ültetjük, ahol kora reggel 2-3 órán keresztül kap közvetlen napfényt, de a nap további részében már inkább félárnyékban, falevelek takarásában legyen.
A hortenziának egy feltétel nagyon fontos: a sok víz, főleg, ha a légkör is száraz. Emiatt elsősorban beállt kertekben érzi jól magát, ahol a többi növény párolgása jobb mikroklímát eredményez.
A fiatal növények nem bírják a fagyokat, ezért takarjuk őket télire, de a megerősödött példányok már ellenállóbbak.
Talaj: Meghálálja a tápanyagdús talajt. A jó vízáteresztő képességű, de nedves földet szereti. Mészkerülő, az átlagos vagy savanyú talajban érzi jól magát, néhány fajtája már tolerálja a meszes körülményeket, de a fejlődésük ebben az esetben elmarad és hiánytüneteket mutat majd a hortenzia.
Felhasználása: A június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó, csodás színei miatt önálló csoportokban, de évelő ágyások, rózsaágyások kedvelt társnövénye. Elsőrangú cserepes növény. Élő és elszáradt virágai is csodálatos vágóvirágok.
A kúszó hortenziákat kerítésre, támfalakra, pergolára is futtathatjuk.
Ültetés: Figyeljünk rá, hogy a növény koronája elég közel legyen a talajhoz.
Betegségei, kártevői: A hortenziát ritkán a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. A levéltetvek főleg a fiatal növényeken jelenhetnek meg, de előfordulhat levél rozsda és a lisztharmatos gombás megbetegedések is. Ha ilyennel találkozunk, akkor a körülmények nem megfelelőek a hortenziának, elsősorban azon módosítsunk, mivel alapvetően nem kényes növény.