Íriszek, nőszirom (Iris)

A nősziromfélék családjába tartozó fajból két-háromszáz fajtát tartanak számon, sokféle színváltozatban. Talán egyetlen virág sem fordul elő olyan sok színváltozatban, mint ez a növény.

írisz nőszirom gyűjtemény florapont rendelés
Mutasd a szűrőt

Az írisz jellemzői:

Alak: nősziromfélék családjába tartozó évelők eltérő méretű, szerteágazó a talajfelszín közeli rizómával terjedő növények. Hagymagumós változatai is vannak. Bokros növekedésűek.

Virág: A három hátrahajló és három felálló lepelcimpája teszi különlegessé a virágot. A fajtól függően színük a halvány sárgától egészen a sötét kékig, bordóig változik.

Levél: Levelei hosszúkásak, kard alakúak, a hagymás fajoknak hengeres alakú tőleveleik vannak.

Származási hely: Az egész Földön elterjedt, fajokban és fajtákban igen gazdag nemzetséget alkot. Legismertebb kerti változata, a kék nőszirom (Iris germanica) a mediterrán területekről származó régi kultúrnövény, melynek ma már csak hibridfajtái ismertek. Besorolása szerint a “magas szakállas nőszirmok” csoportjába tartozik, mivel magassága 40-50 cm, alsó virágszirmain pedig színes, díszítő szőröcskék találhatók.

Az írisz felhasználása és gondozása:

Felhasználása: Extravagáns virágaik erkélyek, dézsák, kerti virágágyak, szegélyek és különösen sziklakertek dísze.

Tenyészhely: A nőszirom kedveli a közvetlen napfényt, erős árnyékban virágai kisebbre, esetleg szabálytalan alakúvá fejlődnek. Fagytűrő.

Talaj: A talaj laza, jó vízáteresztő-képességű legyen. Nem szereti a pangó vizet.

Gondozása: A gyöktörzset, lehetőleg azonnal ültessük el, bár hűvös, száraz helyen néhány napot kibír károsodás nélkül. Ültetésre július vége, augusztus a legalkalmasabb.  A gyöktörzset nem szabad mélyre ültetni, vízszintesen kell elhelyezni közvetlenül a felszín alá. Az sem baj, ha a felső része egy kicsit kilátszik a földből. Számoljunk azzal is, hogy a talaj néhány cm-t ülepszik. A gyöktörzsek 40-45 cm-re legyenek egymástól, hogy a kifejlett növényeknek legyen terük a szaporodáshoz. Nyári telepítés esetén virágzás már az ültetést követő évben várható.

Szállítás:

Konténeres vagy szabadgyökeres kiszerelésben szállítjuk őket a szezon jelentős részében, gyűjtőrendszerben. Szállítási infót az adott növénynél az infó ikonra kattintva találsz.