Kardvirág ültetése, gondozása, teleltetése

Kardvirág ültetése

A kardvirág ültetésére az április elejétől/közepétől május végéig terjedő időszak a megfelelő. Ezzel összhangban a kardvirágokat az ezt megelőző időszakban, februárban-márciusban értékesítjük, ekkor tudod a Florapontnál megvásárolni.

Ha a kardvirágokat nem egyszerre, hanem több ütemben telepítjük, akkor ezzel megnyújthatjuk a virágzási időszakot. A kardvirág az ültetéstől számítva kb 90 nap alatt kezd el virágozni. 

kardvirághagyma
Florapontnál rendelt egészséges kardvirághagyma a beültetés előtt

Érdemes minden évben más helyet keresni nekik, mert így megelőzhető a betegségek kialakulása. A hagymagumókat legalább 10-15 cm mélyre, egymástól kb 15-25 cm távolságra ültessük. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Napos, meleg, világos helyet válasszunk számukra. Ha ültetéskor nincs elég természetes csapadék, érdemes öntözni a növényt.

Kardvirág gondozása, teleltetése

Elvirágzás után hagyjuk a növényt visszaszáradni, ne vágjuk le a virág szárait, mivel az tápanyagot raktároz a gumókba. Október közepén kezdjük meg a hagymák felszedését. A szármaradványokat öt centiméter magasságra vágjuk vissza, a megtisztított gumókat fagymentes, hűvös, szellős helyen, lehetőleg papírba csomagolva teleltessük.


Legnépszerűbb kardvirág fajták