Kecskerágó (Euonymus)

A kecskerágók elsősorban feltűnő levélzetük miatt kedvelt dísznövények. Alacsonyabb, talajtakarásra is alkalmas fajtái mellett, magasabb, 1-1,5 méter magasra növő, mutatós szoliternek valót is találhatsz.

kecskerágó fajták
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

Milyen kecskerágót vegyek?

A kecskerágó fajták között látványos különbség van méretükben, alakjukban és levélzetükben is, ennek megfelelően eltérő szerep juthat nekik kertünkben.

Válogatás a kecskerágók levélzete alapján

lombhullató kecskerágók szépen színesednek ősszel, remek választás természethű kertekbe. Az örökzöld kecskerágók között sok feltűnő, tarka levélzetű között válogathatunk, amiket elsősorban modern kertekbe ültessünk.

Válogatás a kecskerágók alakja szerint

A kecskerágók között találunk alacsony, elterülő fajtákat, amik talajtakarásra ideálisak. A felálló ágrendszerű magasabb típusokat önállóan szoliternek vagy cserjecsoportba telepíthetjük.  A felálló vagy gömbölyded növekedésű fajtákból alacsony vagy középmagas sövényt, szegélyt alkothatunk.

Az örökzöld kecskerágók jól bírják a nyírást, ezért szabályosabb, nekünk tetsző alakra is nyírhatjuk. A nyírott alacsony változatok növénytartóban terasz dekorálásra látványos megoldás.

A kecskerágók a környezettel szemben általában nagy tűrőképességgel bírnak, jók napos és félárnyékos, száraz és kissé nedves helyekre egyaránt. Nem igényesek, kifejezetten strapabíróak. Az örökzöld fajták lassan nőnek, de így később sem okoznak gondot.