Kék búzavirág (Centaurea cyanus)

A kék búzavirág (Centaurea cyanus) nevével ellentétben nem csak kék színű lehet, hanem akár fehér vagy rózsaszín is. Édeskés szirmait előszeretettel használják a gasztronómiában. Oldalunkon virágmag kiszerelésben, kis tételben tudod megvásárolni.

Virág: Egyszínű, hasogatott szirmú. Virágzási időszakuk május-június közé esik (szakaszos vetés esetén a virágzási idő meghosszabbítható).  Virágszirmai ehetőek, édeskés ízvilágúak, főleg saláták díszítéséhez használják.
Alak: Viszonylag magas, 65-100 cm.
Levél: Szálas levelű, karcsú szárú.
Tenyészhely: Napos, meleg helyen, nedves vagy mérsékelten száraz, agyagos-homokos talajban érzi jól magát. Locsoljuk.
Felhasználása: Természethű kertekbe, mezőkbe ajánljuk. Jól mutat pipacsokkal együtt ültetve. A virágszirmokat a gasztronómiában széleskörűen felhasználják (receptötletekért lásd: Halmos Monika ‘Virágkonyha’ c. receptkönyvét).
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április második felében.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása beltéren, tálcán februárban: 2-3 magot szórjunk földdel teli tálcára 2 cm mélyen, egymástól 20-30 cm távolságra. Figyeljünk, hogy elég fényt kapjanak a magok (ideális hőmérséklet: 21-24°C), a talajt tartsuk nedvesen. Az első levelek megjelenésekor átültethetjük cserépbe (3-5 mag/cserép), és májusban a fagyok elmúltával kiültethetjük a szabadba. A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.