Posted on Hozzászólás most!

Rózsa mint évelőhelyettesítő?

Az idei nyár feladta a leckét az évelőimnek. A cserjék növekedése miatt amúgy is folyamatosan szorulnak vissza az évelős területeim, de az idei hőségek és aszályok újfent az alternatívák keresésére sarkallnak.

Akik jártak már nálam az Angol tradíciók alapján kertben, azok tudják, hogy általában elég mostohán bánok a növényekkel, nálam nincs kivételezett növény. Ami nem bír megerősödni a többi mellett, az sajnos nem az én kertembe való. Nincs extra víz, nincs extra támogatás, nincs növényvédelem. Ezt a ridegtartást sajnos az évelők tolerálják a legkevésbé, hiszen ők messze érzékenyebbek a körülményeikre, mint a a fásszárúak.  A folyamatosan növő cserjéknek mind a vízért, mind a napfényért folytatott versenyben előnyük van az évről évre újra kihajtó évelőkkel szemben, így a vegyes ágyásaimban a cserjék kifejlett gyökérzetével és lombozatával szemben az évelőim egyre életképtelenebbek.

Mi lehet a megoldás?

Azoknál a kerttulajdonosoknál, akinél a fenntarthatóság egyre fontosabb igény, mint például nálam is, de azért szeretnének színeket és főleg illatokat is, egyre inkább a rózsa tűnik megoldásnak ebben a többtényezős egyenletben. Be kell valljam, hogy évekig igazából alig figyeltem rájuk. Valahogy a rózsához is fel kell nőni, pontosabban meg kell érni rá.  Kevesen indítják kertészkedési karrierjüket a rózsákkal, de egyszer eljön az ideje ennek is. Főleg, ha olyan helyeken jár az ember, mint például a decsi rózsakert, vagy a székesfehérvári Évelők és rózsák társaságában!

A rózsákról erősen szubjektíven

Gondolom, a rózsa szerelmesei azért most megszólnak, hogy a rózsákról mint évelő helyettesítőről elmélkedek, de vállalom, mert úgy vélem, végül is mindegy, milyen úton jut el valaki ehhez a növényhez. Nézzük, nálam miért kerülnek egyre előkelőbb helyre a ranglistán!

Kertlátogatóként és „kertlakóként” elsőként az illatuk vesz le a lábamról. Elég, ha leülök a kertemben az „illatos sarokba”, ahol több közepes méretű, teltvirágú, lilás kékes rózsaszínes bokorrózsát ültettem össze (‘de Rescht’, ‘Herkules’, ‘Herzogin Christinana’), és máris elszakadok a való világból.

Tervezőként a méret, a szín és alak variációk ragadnak meg. Ennek révén gyakorlatilag nincs olyan helyzet, amihez ne lehetne rózsát találni.

Kerttulajdonosként tetszik, hogy az évelőknél toleránsabbak a kevesebb napfénnyel szemben, és messze elnézőbbek a vízhiánnyal is, ráadásul bőven vannak olyan fajtái, amiket imádnak a méhek. Tehát fenntarthatóságból jeles. (A betegségekkel szemben is egyre ellenállóbb fajtákkal találkozhatunk, tehát már itt sem igaz, hogy szép rózsát csak állandó permetezéssel lehet nevelni.)

Ha már a rózsát mint évelőhelyettesítő növényt kezdtük vizsgálni, akkor menjünk ezen a vonalon tovább. A bokorrózsák közepes és kisebb fajtáival, a mini rózsákkal és a talajtakarók elterülő ágrendszereivel elképesztő kompozíciókat lehet létrehozni.

A lényeg itt is ugyanaz, mintha évelőkkel dolgoznánk: az ágyást meg kell komponálni. Látványos megoldáshoz jutunk, ha méretben, alakban, virágméretben és virágteltségben változatosságot teremtünk, míg színekben inkább harmóniát. Itt is igaz, hogy érdemes egy fajtából többet közel ültetni egymáshoz, így a rózsa nem önálló alakjával, hanem együttesen alkot egy foltot. Ezzel a megoldással ráadásul nyugodtabb lesz az összkép is, ahogy alábbi példaképünkön is látható:


Rosa ‘Leonardo da Vinci’, ‘Pastella’, ‘Mariatheresia’ ‘Lavender Ice’ kombináció .
Kép forrása és ötlet: internet

Kapcsolódó termékek

Rózsák

Kapcsolódó programok

Ha látványos kertet és növényágyásokat szeretnél a kertedbe, érdemes megnézned a szerző kerttervezéssel foglalkozó programjait, amelyekre társoldalunkon az Édenponton tudsz jelentkezni:

Kerttervezés alapjai – Felméréstől a megvalósításig
Kertünk kialakítása – Növénykiültetések tervezése

A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven át dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással és a Florapont működtetésével foglalkozik.

Posted on Hozzászólás most!

Változatos tavaszi hagymás kombinációk

Mikor belekezdtünk a Virághagyma farm árudánk tulipánokkal, nárciszokkal, jácintokkal való feltöltésébe, akkor szembesültünk igazán, mennyire nehéz a választás. Főleg a tulipánok esetében szinte ámulatba ejtő a változatosság (több száz fajta van csupán kereskedelmi forgalomban), de hasonló a helyzet a nárciszokkal is. Szóval nehéz döntések.

Vannak gyűjtőszemléletű kertrajongók, akik a különleges fajtákat keresik, de ha valaki „csak” igazán attraktív virágokat szeretne, annak azért nehezebb kérdés, hogy most melyiket válassza.

akciós angelique tulipán

A díjnyertes Tulipa ‘Angélique’ virágja a peóniához hasonlít, színe pedig a világos rózsaszíntől egész a sötét rózsaszín árnyalatig terjed, néhol zöldes, sárgás beütéssel.  Igazi különlegesség.

Tervezőként az alábbi szempontokat alapján válogattam, amikor ilyen feladattal kerültem szembe.

Fontos a mennyiség

Ez nem csak a tavaszi hagymásoknál, hanem az évelők telepítésénél is szempont, de itt most ez még inkább hangsúlyt kap: ha csak pár darab kerül a kertbe, akkor az kicsit véletlenszerű, és ha mindenből csak pár darab van, akkor az vibráló hatást fog eredményezni. Gondoljunk bele, hogy mutat, ha csak 2-3 db hóvirág árválkodik a kertben, és mennyivel másabb, ha az egy szőnyeget képez. Nem véletlenül állítottunk össze 10 vagy nagyobb, akár 25 darabos csomagokat, ugyanis ezek már vonzó látványt eredményezhetnek. A jácintok karakteres megjelenése miatt kevesebb is elég, mint tulipánból, míg például gyöngyikéből, hóvirágból sokkal több kell.

Kiültetési mód

A tavaszi hagymások kiültetési, elhelyezési módja látványosan különbözik az évelőknél leginkább elterjedt angol, azaz csoportos kiültetésétől. Az évelőknél a hatásos elrendezésnél az, amikor egy-egy fajtából több darabot helyezünk ki egy-egy csoportba, majd ezeket társítjuk úgy, hogy az például kontrasztos kiültetést adjon.

A tulipánoknál és nárciszoknál más elvet érdemes követni: az ún. mátrix elrendezést, bár szerintem jobb lenne ehhez a pixeles kiültetés elnevezés. Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy kiválasztunk több olyan fajtát, ami a kívánt hatásnak, szempontoknak megfelel, például szép színharmóniát, vagy éppen élénk hatást eredményez, és ezeket egymással összekeverve ültetjük ki a teljes felületen. Tehát nem csoportosítunk, hanem jól elkeverjük. Ebben az esetben nemcsak a fajta egyedi díszítőértéke fog érvényesülni, hanem az újonnan létrehozott kombináció.

Színek és formák

vegyes tulipán kombináció
Ötféle tulipánból álló harmonikus kiültetés, melynél mind a színek, mind a magasságok és a virágformák is a változatosság megteremtését célozzák.

A keverékben eltérő színű, magasságú és virágformájú fajtákat érdemes alkalmazni. Nehéz helyzetben van az, aki egy-egy szín megszállottja, például akinek a piros tulipán az igazi tulipán, hiszen gondoljunk bele, a sok egyszínű fajta összemosódik a szemünk számára. Ha hasonló színűekben gondolkodunk, akkor eltérő virágformákat alkalmazzunk. Bármilyen szempont is a megfelelő számunkra, a virágzási időszakot összhangba kell hozni, hiszen hiába választottunk képeken összeillő fajtákat, ha az egyik korai virágzású, például botanikai tulipán, a másik meg késő tavaszi fajta.

Ha nem akarsz ezekkel a szempontokkal bíbelődni, akkor érdemes az általam összeválogatott keverékeket választanod, vagy onnan ötleteket merítened.

Ha kedvet kaptál tulipánok telepítéséhez, nézd meg árudánk választékát.


Kapcsolódó cikkek

Tulipánok telepítése a szép tavaszi kertért

Kapcsolódó termékek

Tavaszi hagymások
Tavaszi keverékek

Kapcsolódó programok

Kertlátogatások magánkertekbe társoldalunk az Édenpont szervezésében.

A szerző kerttervezéssel foglalkozó programjai:

Kerttervezés alapjai – Felméréstől a megvalósításig
Kertünk kialakítása – Növénykiültetések tervezése


A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással, és a Florapont működtetésével foglalkozik. Ha érdekel közelebbről is a kerttervezés, érdemes részt venned a szerző tanfolyamán: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig

Posted on Hozzászólás most!

Tulipánok telepítése a szép tavaszi kertért

A tavaszi hagymások, köztük a tulipánok népszerűsége tökéletesen érthető. A tavaszi ébredező kert miattuk lesz igazán színpompás, velük a kert korábban lesz vonzó, és a szürke téli napok után ez a színpompa hatványozott élményt jelent.

Csak remélem, hogy ezt a cikket nem a téli időszakban olvasod, arról ábrándozva, hogy márciusra te is virághagyma pompát hozz létre, mert akkor bizony elkéstél, és az idén erről sajnos már le kell mondanod. Persze a virágüzletek télen is árulnak előnevelt cserepes tulipánokat, ami jól mutat ablakban, szobában, teraszon, de a kert tulipánokkal való betelepítését nem ezzel kell megoldani. A tulipánok telepítését bizony be kell fejeznünk október végéig. Ha szerencsénk van és enyhe az ősz, akkor átcsúszhatunk az ültetéssel november elejére is, de későbbi időszakkal már ne kísérletezzünk. A tulipánnak ugyanis időre van szüksége ahhoz , bár kevesebb, mint például a nárcisznak, hogy szépen begyökerezzen az új helyén. Továbbá szüksége van átmeneti hidegre, hogy tavasszal igazán virágozni tudjon, tehát nem mindegy, hogy mennyi időt tölt a földben a virágzás előtt.

tavaszi tulipános kert
Tulipántenger egy tavaszi kertben

Tehát ha eldöntöttük, hogy dekoratív kertet szeretnénk tavasszal is, akkor a tervezést és előkészítést kezdjük el már augusztusban!


A tulipán helyének megtalálása

A mi szempontjaink

Tavasszal többet vagyunk még a lakásban, mint a kertben, és ha nem akarjuk tulipánjainkat eldugni, helyezzük kertünknek abba a részébe, amit belülről a szobából is jól látunk. Így tulipánjaink szem előtt lesznek, és sokkal több örömet okoznak, mintha olyan helyre tettük volna, ahol csak akkor veszünk észre, ha kisétálunk hozzájuk. Persze nem kell mindent az ablak elé zsúfolni, de ezeket a helyeket kezeljük kiemelt fontosságúként.

Mivel a tulipánokat elvirágzás után hagyni kell teljesen elszáradni, mert ekkor töltődik fel a virághagyma olyan tápanyagokkal, ami a következő évi virágzáshoz szükséges, ezért olyan helyet keressünk neki, ami az elszáradó növényt eltakarja. Ez lehet elterülő ágú cserje, ami ebben az időszakban hozza majd a leveleit, például tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) vagy később kihajtó nagy bokrú évelők, például pünkösdi rózsa (Paeonia lactiflora), medveköröm (Acanthus balcanicus), sásliliomok (Hemerocallis) vagy egynyáriak területe.  A lényeg, hogy a nézőpontunk felől takarja valami a tulipán sárguló, száradó leveleit.

A tulipán elvárásai

A hely legyen napos és a talaja legyen jó vízáteresztésű. A tulipán elsősorban hegyvidéki köves, vagy alacsony füvű száraz gyepes területekről származik, így az igényei is ennek megfelelőek: kevéssel is beéri. Ha ezeket biztosítani tudjuk, akkor tulipánjaink jól fogják magukat érezni. A talaj legyen tápdús, de a friss komposzt és egyéb trágya vonzani fogja a vakondokat, pockokat, amiknek amúgy is kedvelt csemegéje a lédús tulipán hagyma, így hatványozott a veszélye annak, hogy nagy pusztítást visznek végbe dédelgetett tulipánjaink között. Előzzük meg ezt, és ne alkalmazzunk friss komposztot ebben az esetben, vagy a hagymák védelméhez használjunk ültető kosarat, amit egyébként személy szerint környezetvédelmi okok miatt nem javaslok.

A tulipán ültetése

A tulipán telepítési mélysége

Az ültetési mélység legyen kb 10-15 cm, a virághagyma kb kétszerese.

A tulipán telepítési távolsága

Ültetési távolság minimum 10 cm vagy több. Az ültetési távolság az összeállítástól és a kiültetéstől elvárt hatás befolyásolja. Ha csoportokban helyezzük el, akkor erőteljes intenzív hatást érünk el, míg elszórtan távolabb ültetve őket egymástól, keverve más hagymásokkal a természetesebb megjelenést és hangulatot fogjuk erősíteni. Ha csoportokban ültetjük, akkor egy nagyobb helyen egyszerre készítsük elő az ültető gödröt. Például 6 db tulipán esetében egy kb. 30*30 cm nagyságú és kb. 15-20 cm mély gödörre van szükségünk, és ebbe helyezzük el őket egyszerre, majd az apró szemcsés földet töltsük vissza a megfelelő távolságra elhelyezett virághagymákra.

tulipán ültetési távolság
Tulipánok elhelyezése az ültetőgödörbe

A tulipán telepítési időszaka

Megfelelő időszak az ültetésre a szeptember-október. Az ültetéssel kapcsolatos nehézség ott jelentkezik, hogy az ültetés időszakában, azaz kora ősszel azok a növények, amik tavasszal majd takarni fogják a sárguló tulipánjainkat, most még javában lombban vannak, és a leveleik miatt alig találunk ültető helyet. Ebből a szempontból érdemes kivárni, amíg ezek a növények is elkezdenek besárgulni, visszahúzódni, és utána belekezdeni a tulipánjaink telepítésébe.


Ha kedvet kaptál tulipánok telepítéséhez, nézd meg árudánk választékát.

Ha élőben is szeretnél tapasztalatot és élményeket gyűjteni a tavaszi kertekről, nézd meg társoldalunk, az Édenpont oldalán elérhető nyitott kerteket. Az aktuális programokat itt találod.

A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven át dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással és a Florapont működtetésével foglalkozik. Ha érdekel közelebbről is a kerttervezés, érdemes részt venned a szerző tanfolyamán: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig

Posted on Hozzászólás most!

Komposztálás a Zöld pagonyban…

A komposzt előállítása nem nagy művészet, nem egy fondorlatos dolog. Találékonysággal, odafigyeléssel, tudatossággal a növényi hulladékot mi is humusszá változtathatjuk.

A komposzt előállítás folyamata

Komposztálás során a házban és a kertben keletkező zöld hulladék alkotó elemeire bomlik és humusszá alakul. A komposzthelyen tárolt hulladékok lebomlását korhadásnak nevezzük.Humusz csak a talajban élő baktériumok segítségével jöhet létre, ezért gondoskodni kell arról, hogy a komposzthalomnak legyen kapcsolata az élő talajjal. A baktériumok, gombák, férgek, bogarak és egyéb parányi élőlények csak így tudnak behatolni a komposztba.
Durvább, nagyobb darabok (ágak ) segítségével gondoskodjunk arról, hogy a komposztot kellően átjárja a levegő, forró nyári napokon feltétlenül locsoljuk! A sikeres komposztálódás jele, hogy a komposzthalom összeesik.
A komposzthalmot 2-3 hónapos időközönként érdemes átforgatni.
A komposztban munkához látnak a giliszták, melyek szó szerint átrágják magukat a komposzton és fekete, erdei illatra emlékeztető humuszt hagynak maguk után. Ezután újabb 2-3 hónap várakozási idő szükségeltetik, amíg végül felhasználhatjuk a kész komposztot.
Az érési folyamat végére még maradnak nagyobb darabok, ezeket rostáljuk át. A komposztot kb 1 cm vastagságban terítsük szét a talajra, ássuk be.

komposzttároló
Többrekeszes, szellős komposzttároló. A baloldali a friss nyesedéket, míg a jobb oldali már a kész komposztot tartalmazza

A komposzt összetétele

Az összetétel alapszabálya: egyharmad része legyen száraz, kétharmad része nedves.
Beledolgozhatunk hullott gyümölcsöt, penészes leveleket és gyomokat, ha azok még nem magvaztak fel. A gyökeres gyomot (podagrafű, gyermekláncfű, tarack, kigyomlálás után hagyjuk alaposan kiszáradni, vagy készítsünk belőle pépet (apróra daraboljuk, vízzel keverjük), csak ezután tegyük a komposztba. Ez nitrogénben és káliumban gazdag, tökéletesen megfelel a száraz rész nedvesítésére.
Raktározzunk ahol csak lehet száraz faleveleket, mert ősszel egyszerre nem tudjuk beletenni a komposztálóba, meg kell várni, amíg „megül”, összeseik. Tárolásra remek a tuják, fák fenyők alatti rész, amikor kell, akkor csak egyszerűen felszedjük.

A komposzt beérésének felgyorsítására különböző adalékanyagokat is használhatunk. Például a szaruliszt (nitrogént biztosít), kőliszt és az algaliszt (nyomelemeket), algamész (természetes ásványi sók), mésznitrogén (fertőtlenít), agyagliszt (megemeli a föld tápanyagtároló képességét), búzaliszt, porfír. Termékek : Humofix, BiorRoot, Radivit,

Érdemes a fából készült komposzttárolót lenolajjal kezelni, hogy tartósabb maradjon. Az érett komposztot használjuk fel, hogy a pajorok ne tudjanak benne elszaporodni.

Különleges komposztok

Gyógynövényekből (és esetleg fűszernövényekből) összeállított gyors komposzt készítése: a frissen apróra vágott növényhulladékhoz algameszet, kőlisztet adunk, rétegezzük érett komposzttrágyával, vagy humuszban gazdag földdel. A gyógynövényréteg vastagsága legyen 10 cm, a komposzttrágyának 2-3 cm, az utolsó réteg kerti föld legyen, az egészet szalmával, falevelekkel takarjuk, hogy ne száradjon ki. Ezt a komposzttrágyát érdemes már nyár elején elkészíteni visszavágott, felesleges növényrészekből, így a hőmérséklet is a segítségünkre lesz. Heti átforgatás esetén 6-8 hét alatt felhasználható, de át kell rostálni, mert darabos lehet.
Komposztálhatóak: Fehér üröm, gilisztaűző varádics , rebarbara, fekete nadálytő, csalán, kamilla, snidling, vadsóska, vagy amit találunk a fűszernövényes és gyógynövényes kertünkben!
Pl: a bazsalikom felesleges hajtásait levágva a paradicsom töve alá, a földjére tehetjük.

Posted on Hozzászólás most!

Chelsea visszavágás

Az úgynevezett “Chelsea chop” az évelők május végi (június elejei) visszavágását jelenti. Az utóbbi években az időjárás nagymértékű átalakulása és az, hogy Angliában más időpontban virágoznak az évelő és egynyári növények, ez az időpont jelentősen megváltozni látszik. 
Ez a technikai a híres angliai Chelsea Flower Show-ról kapta a nevét, melyre minden évben ilyenkor, május végén, június elején kerül sor.
A visszavágás titka abban rejlik, hogy vagy a teljes növényt visszavágják egyharmaddal, esetleg felére, vagy pedig csak a hajtások egy részét, vagy a növény külső részén lévő hajtásokat, vesszőket. Ez biztosítja, hogy a növény 4-6 héttel tovább virágozzon, kitolja a virágzási időt, zömökebb, alacsonyabb, kompaktabb, tömörebb maradjon, ezáltal a szár állóképessége is sokat javul. Jó felépítésű, erősebb tartású marad. nem kell esetleg karózni, valamint az sem elhanyagolható szempont (mint pl. a podagrafű esetében), hogy a jelentős terjedését, szaporodását is megakadályozhatjuk.

chelsea vágás,


Ezt a technikát különösen az olyan (későn) virágzó évelőknél érdemes alkalmazni, mint a méhbalzsam, bíbor kasvirág, mirigyes és kopasz őszirózsa. bugás lángvirág, izsópfű, mentafélék jelentős része (gyümölcsös), macskamenta. 
Ezzel a módszerrel a szétesésre hajlamos évelők, mint például a varjúháj, kompaktabbak lesznek és stabilabban állnak, virágzatuk száma, mennyisége akár megkétszereződhet.
Mindenkinek csak ajánlani tudom! Kísérletezzen, vágjon bele! Szó szerint!

Köszönjük a cikket a szerzőnek: Rákászné Sinka Erika

A szerző kertje a Zöld pagony látogatható az Édenpont kertlátogatások keretében!

Posted on Hozzászólás most!

Üdvözlünk a Florapont közösségében

Mi a Florapontnál régóta foglalkozunk kertekkel. Bár ez az oldal teljesen új, még szinte friss, de évek óta szervezünk kertlátogatásokat különleges magánkertekbe. A kertbarátokkal történt rengeteg találkozó, beszélgetés során láttuk, hogy a legtöbb partnerünk rendkívül hozzáértő specialista, akitől szívesen vesznek ritkaságokat, növényeket, dísztárgyakat mások is.

Szeretnénk ezen a felületen összehozni őket. Reméljük, hamarosan sok árus jelenik meg itt a termékével, növényével, és minél többen fedezitek fel ennek az újszerű vásárlási módnak az előnyeit.

Van olyan javaslatod, amivel kiegészíthetnénk a szolgáltatást vagy a termékek körét? Kérjük, jelezd nekünk. Találsz még hibát? Mutass rá, hogy javíthassuk!

Köszönjük a bizalmat, jó vásárlást és árusítást kívánunk partnereinknek!

A Florapont csapata