Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)

A kerti hortenzia június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó, csodás színei miatt önálló csoportokban való, de évelő- és rózsaágyások kedvelt társnövénye is. Elsőrangú cserepes növény. Élő és elszáradt virágai is csodálatos vágóvirágok.

Hydrangea macrophylla kategória, kerti hortenzia kategória
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 6 találat megjelenítve

A kerti hortenzia jellemzői:

Alak: Javarészt bokros növény, 0,4-1,5 méter magasságig növő, gyéren ágas, felfelé növő
Virág: Virágai igen változatosak: a fehértől a vörösig, lilától a kékes változatokig, és alakjuk is igen változatos lehet. A félgömb, labda vagy tányér alakú virágzatok akár a 20 cm átmérőt is elérhetik. Virágzásuk hosszantartó, június közepétől szeptember végéig dúsan virágzik. A virágszínét a talaj kémhatása befolyásolja.
Levél: Lombhullató. A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak, karakteresek 7-15 cm.

A kerti hortenzia felhasználása, gondozása:

Tenyészhely: A hortenzia a félárnyékos helyeket szereti. A folyamatos tűző nap hatására a virágok összezsugorodhatnak, a növény elfonnyadhat, ugyanakkor a teljes árnyék, sötétség sem tesz neki jót. Ennek látszólag ellentmond, hogy a leglátványosabb fejlődésre napos körülmények között számíthatunk, de csak akkor, ha a levegő relatív páratartalma folyamatosan magas. Idehaza a legjobb, ha olyan helyre ültetjük, ahol kora reggel 2-3 órán keresztül kap közvetlen napfényt, de a nap további részében már inkább félárnyékban, falevelek takarásában legyen.
A hortenziának egy feltétel nagyon fontos: a sok víz, főleg, ha a légkör is száraz. Emiatt elsősorban beállt kertekben érzi jól magát, ahol a többi növény párolgása jobb mikroklímát eredményez.
A fiatal növények nem bírják a fagyokat, ezért takarjuk őket télire, de a megerősödött példányok már ellenállóbbak.
Talaj: Meghálálja a tápanyagdús talajt. A jó vízáteresztő képességű, de nedves földet szereti. Mészkerülő, az átlagos vagy savanyú talajban érzi jól magát.
Felhasználása: A június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó, csodás színei miatt önálló csoportokban, de évelő ágyások, rózsaágyások kedvelt társnövénye. Elsőrangú cserepes növény. Élő és elszáradt virágai is csodálatos vágóvirágok.
Ültetés: Figyeljünk rá, hogy a növény koronája elég közel legyen a talajhoz.
Betegségei, kártevői: A hortenziát ritkán a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. A levéltetvek főleg a fiatal növényeken jelenhetnek meg, de előfordulhat levél rozsda és a lisztharmatos gombás megbetegedések is. Ha ilyennel találkozunk, akkor a körülmények nem megfelelőek a hortenziának, elsősorban azon módosítsunk, mivel alapvetően nem kényes növény.

Szállítás

Általában 2-3 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.