Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)

A kerti hortenzia június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó, csodás színei miatt önálló csoportokban való, de évelő ágyások, rózsaágyások kedvelt társnövénye is. Elsőrangú cserepes növény. Élő és elszáradt virágai is csodálatos vágóvirágok.

Hydrangea_macrophylla_cserje
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

A kerti hortenzia jellemzői:

Alak: Javarészt bokros növény, 0,4-1,5 méter magasságig növő, gyéren ágas, felfelé növő
Virág: Virágai igen változatosak: a fehértől a vörösig, lilától a kékes változatokig, és alakjuk is igen változatos lehet. A félgömb, labda vagy tányér alakú virágzatok akár a 20 cm átmérőt is elérhetik. Virágzásuk hosszantartó, június közepétől szeptember végéig dúsan virágzik. A virágszínét a talaj kémhatása befolyásolja.
Levél: Lombhullató. A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak, karakteresek 7-15 cm.

A kerti hortenzia felhasználása, gondozása:

Tenyészhely: A hortenzia a félárnyékos helyeket szereti. A folyamatos tűző nap hatására a virágok összezsugorodhatnak, a növény elfonnyadhat, ugyanakkor a teljes árnyék, sötétség sem tesz neki jót. Ennek látszólag ellentmond, hogy a leglátványosabb fejlődésre napos körülmények között számíthatunk, de csak akkor, ha a levegő relatív páratartalma folyamatosan magas. Idehaza a legjobb, ha olyan helyre ültetjük, ahol kora reggel 2-3 órán keresztül kap közvetlen napfényt, de a nap további részében már inkább félárnyékban, falevelek takarásában legyen.
A hortenziának egy feltétel nagyon fontos: a sok víz, főleg, ha a légkör is száraz. Emiatt elsősorban beállt kertekben érzi jól magát, ahol a többi növény párolgása jobb mikroklímát eredményez.
A fiatal növények nem bírják a fagyokat, ezért takarjuk őket télire, de a megerősödött példányok már ellenállóbbak.
Talaj: Meghálálja a tápanyagdús talajt. A jó vízáteresztő képességű, de nedves földet szereti. Mészkerülő, az átlagos vagy savanyú talajban érzi jól magát.
Felhasználása: A június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó, csodás színei miatt önálló csoportokban, de évelő ágyások, rózsaágyások kedvelt társnövénye. Elsőrangú cserepes növény. Élő és elszáradt virágai is csodálatos vágóvirágok.
Ültetés: Figyeljünk rá, hogy a növény koronája elég közel legyen a talajhoz.
Betegségei, kártevői: A hortenziát ritkán a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. A levéltetvek főleg a fiatal növényeken jelenhetnek meg, de előfordulhat levél rozsda és a lisztharmatos gombás megbetegedések is. Ha ilyennel találkozunk, akkor a körülmények nem megfelelőek a hortenziának, elsősorban azon módosítsunk, mivel alapvetően nem kényes növény.

Szállítás

Általában 2-3 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.