Kivi (Actinidia)
A kopasz kivi terméseinek íze és kinézete is hasonlít a jól ismert kivihez, de valamivel apróbb termetű, és édesebb ízű. Fagytűrő cserje, amely a gyümölcsén kívül lombjával is szépen dekorál, ezért pergolánk, teraszunk árnyékolására, kerítések befuttatására ideális.
Mind a(z) 19 találat megjelenítve
Mind a(z) 19 találat megjelenítve
A kivi jellemzői:
- Alak: Télálló kúszócserje. Miután kúszónövény, feltétlenül szüksége van valamilyen támasztékra. Erőteljesen növekszik, akár 4 méter magasra is megnő.
- Virág: Krémfehér virágai illatosak, de jelentéktelenek. Júniusban virágzik.
- Levél: Levelei finoman fogazottak, fényes zöldek.
- Termés: Az ültetés utáni második évben már terem. A kopasz terméseinek íze, kinézete is megegyezik a jól ismert kivivel, de valamivel apróbb termetű, és édesebb ízű.
- Származási hely: Japán, Kelet-Ázsia
A kivi felhasználása és gondozása:
- Tenyészhely: A napos, világos, vagy félárnyékos helyet kedveli. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
- Talaj: Üde, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, savanyú talajba ültessük.
- Felhasználása: Alkalmas teraszra, mediterrán kertbe edényes növénynek. De kiültetve is megmarad.
- Gondozása: A kopasz kivi gyakran nem éli túl az első nyugalmi időszakot, mivel a fiatal növények fagyérzékenyek. A fagytűrésen túl az áttelelést nehezíti a rossz vízelvezetésű talaj is. A növény túlélési esélyén úgy lehet javítani, hogy az első két évben egy 20 literes dézsába ültetjük és télire napos, védett helyre állítjuk. Végleges helyére a kopasz kivit a harmadik évtől ültessük, támrendszer mellé. A nálunk vásárolt példányok már 2 évesek.
- Betegségei: Fitoftóra betegség és gyökérrothadás.
Szállítás:
2 vagy 3 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.