Klematisz (iszalag)

A klematiszok, vagy iszalagok gyors növekedésük, és változatos dekoratív virágjuk miatt váltak pergolák, lugasok, kerítések befuttatására alkalmas kedvelt növényekké, de nagyon népszerű futórózsák társnövényeként is.

Clematis'Multi Blue' - nagyvirágú, korai virágzású klemátisz
Mutasd a szűrőt

Klematisz (iszalag) jellemzői:

Alak: Kúszó növekedésű cserje. 3-4 méterre, vagy akár magasabbra kapaszkodik fel, ezért rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.
Virág: Virágai változó méretűek és alakúak, a halvány rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. Szinte minden virágzási időszakra találsz klematiszt, az egész korai virágzásúaktól a késő vagy újra virágzó fajtákig.
Levél: Keresztben átellenesek, és kisebb levélkékre oszlanak. A leveles, indás szárakkal kúsznak a növények.
Származási hely (alapfajok):  Kína, Japán, azonban a Föld más részein is számos faj található.

Klematiszok ültetése és gondozása:

Kúszónövény ugyan, de a növekedéshez szüksége van támasztékra, amin felkapaszkodhatnak a gyenge indák. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.

Tenyészhely: A világos és félárnyékos helyet kedveli a növény. A virágzáshoz fényre van szüksége a növénynek, viszont a gyökérzet az árnyékos hűvös talajt kedveli. A növekedési időszakban sok vizet igényel, de a pangó vizet nem kedveli, ezért a vízelvezetésről érdemes gondoskodni.
Talaj: A talaj iránt nem túl igényes, de az enyhén meszes, kissé kötött talajt kifejezetten meghálálja. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Gondozása: Ültetéshez a kerti talaj megfelelő, érdemes a növényt mélyre ültetni, kb. 15 cm mélyen ássunk le és a tövét takarjuk szalmával, lombbal, vagy fenyőkéreggel, hogy nedves és hűvös legyen a környezete. Balkonra nagyméretű dézsába ültessük, egyrészt így kevésbé szárad ki, másrészt a kevés tápanyag és kis gyökérzet a virágzás elmaradását okozhatja.

Klematisz vásárlása

A szállítási méret: általában 2 literes, 80-90 cm magas fejlett növényeket szállítunk, amelyet egész évben ültethetsz. Vásárlási időszak időjárástól függően márciustól novemberig.