Iszalag (Clematis)

A klematiszok, vagy iszalagok gyors növekedésük, és változatos dekoratív virágjuk miatt váltak pergolák, lugasok, kerítések befuttatásra ültetett kedvelt növényekké, de nagyon népszerű futórózsák társnövényeként is. Választékunkat külföldi klematisz termesztők naprakész készletéből állítottuk össze.  Jó válogatást, kertészkedést!

70-90 cm magas iszalag fejlett gyökérzettel, tavasszal lombfakadás előtt a konténeréből kiemelve. Biztosra mehetsz.

Alak: Kúszó növekedésű cserje. 3-4 méter vagy akár magasabbra kapaszkodik fel, és ezért rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.
Virág: Virágai változó méretűek és alakúak, és a halvány rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. Szinte minden virágzási időszakra található klematisz, az egész korai virágzásúaktól a késő vagy újra virágzó fajtákig.
Felhasználása: Kúszónövény ugyan, de a növekedéshez szüksége van támasztékra, amin felkapaszkodhatnak a gyenge indák. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.
Levél: Keresztben átellenesek, és kisebb levélkékre oszlanak. A leveles, indás szárakkal kúsznak a növények.
Származási hely: Elsősorban Kína, Japán, azonban a Föld más részein is számos faj található.
Tenyészhely: A világos és félárnyékos helyet kedveli a növény. A virágzáshoz fényre van szüksége a növénynek, viszont a gyökérzet az árnyékos hűvös talajt kedveli. A növekedési időszakban sok vizet igényel, de a pangó vizet nem kedveli, ezért a vízelvezetésről érdemes gondoskodni.
Talaj: A talaj iránt nem túl igényes, de az enyhén meszes, kissé kötött talajt kifejezetten meghálálja. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Gondozása: Ültetéshez a kerti talaj megfelelő, érdemes a növényt mélyre ültetni, kb. 15 cm mélyen ássunk le és a tövét takarjuk szalmával, lombbal, vagy fenyőkéreggel, hogy nedves és hűvös legyen a környezete. Balkonra nagyméretű dézsába ültessük, egyrészt így kevésbé szárad ki, másrészt a kevés tápanyag és kis gyökérzet a virágzás elmaradását okozhatja.

Bővebb leírás