Klematisz (iszalag)

A klematiszok (más néven iszalagok) gyors növekedésük, és változatos dekoratív virágjuk miatt váltak pergolák, lugasok, kerítések befuttatására alkalmas kedvelt növényekké, de nagyon népszerű futórózsák társnövényeként is.

Clematis kategória, klematisz kategória, Clematis Fairydust, viticella klematisz kategória, olasz iszalag kategória
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 136 db

1–21 termék, összesen 136 db

Klematisz (iszalag) jellemzői:

Alak: Kúszó növekedésű cserje. 3-4 méterre, vagy akár magasabbra kapaszkodik fel, ezért rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.
Virág: Virágai változó méretűek és alakúak, a halvány rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. Szinte minden virágzási időszakra találsz klematiszt, az egész korai virágzásúaktól a késő vagy újra virágzó fajtákig.
Levél: Keresztben átellenesek, és kisebb levélkékre oszlanak. A leveles, indás szárakkal kúsznak a növények.
Származási hely (alapfajok):  Kína, Japán, azonban a Föld más részein is számos faj található.

Klematiszok ültetése és gondozása:

Kúszónövény ugyan, de a növekedéshez szüksége van támasztékra, amin felkapaszkodhatnak a gyenge indák. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.

Tenyészhely: A világos és félárnyékos helyet kedveli a növény. A virágzáshoz fényre van szüksége a növénynek, viszont a gyökérzet az árnyékos hűvös talajt kedveli. A növekedési időszakban sok vizet igényel, de a pangó vizet nem kedveli, ezért a vízelvezetésről érdemes gondoskodni.
Talaj: A talaj iránt nem túl igényes, de az enyhén meszes, kissé kötött talajt kifejezetten meghálálja. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Gondozása: Ültetéshez a kerti talaj megfelelő, érdemes a növényt mélyre ültetni, kb. 15 cm mélyen ássunk le és a tövét takarjuk szalmával, lombbal, vagy fenyőkéreggel, hogy nedves és hűvös legyen a környezete. Balkonra nagyméretű dézsába ültessük, egyrészt így kevésbé szárad ki, másrészt a kevés tápanyag és kis gyökérzet a virágzás elmaradását okozhatja.

Klematisz vásárlása

A szállítási méret: általában 2 literes, 80-90 cm magas fejlett növényeket szállítunk, amelyet egész évben ültethetsz. Vásárlási időszak időjárástól függően márciustól novemberig.