Komposztálás a Zöld pagonyban…

A komposzt előállítása nem nagy művészet, nem egy fondorlatos dolog. Találékonysággal, odafigyeléssel, tudatossággal a növényi hulladékot mi is humusszá változtathatjuk.

A komposzt előállítás folyamata

Komposztálás során a házban és a kertben keletkező zöld hulladék alkotó elemeire bomlik és humusszá alakul. A komposzthelyen tárolt hulladékok lebomlását korhadásnak nevezzük.Humusz csak a talajban élő baktériumok segítségével jöhet létre, ezért gondoskodni kell arról, hogy a komposzthalomnak legyen kapcsolata az élő talajjal. A baktériumok, gombák, férgek, bogarak és egyéb parányi élőlények csak így tudnak behatolni a komposztba.
Durvább, nagyobb darabok (ágak ) segítségével gondoskodjunk arról, hogy a komposztot kellően átjárja a levegő, forró nyári napokon feltétlenül locsoljuk! A sikeres komposztálódás jele, hogy a komposzthalom összeesik.
A komposzthalmot 2-3 hónapos időközönként érdemes átforgatni.
A komposztban munkához látnak a giliszták, melyek szó szerint átrágják magukat a komposzton és fekete, erdei illatra emlékeztető humuszt hagynak maguk után. Ezután újabb 2-3 hónap várakozási idő szükségeltetik, amíg végül felhasználhatjuk a kész komposztot.
Az érési folyamat végére még maradnak nagyobb darabok, ezeket rostáljuk át. A komposztot kb 1 cm vastagságban terítsük szét a talajra, ássuk be.

komposzttároló
Többrekeszes, szellős komposzttároló. A baloldali a friss nyesedéket, míg a jobb oldali már a kész komposztot tartalmazza

A komposzt összetétele

Az összetétel alapszabálya: egyharmad része legyen száraz, kétharmad része nedves.
Beledolgozhatunk hullott gyümölcsöt, penészes leveleket és gyomokat, ha azok még nem magvaztak fel. A gyökeres gyomot (podagrafű, gyermekláncfű, tarack, kigyomlálás után hagyjuk alaposan kiszáradni, vagy készítsünk belőle pépet (apróra daraboljuk, vízzel keverjük), csak ezután tegyük a komposztba. Ez nitrogénben és káliumban gazdag, tökéletesen megfelel a száraz rész nedvesítésére.
Raktározzunk ahol csak lehet száraz faleveleket, mert ősszel egyszerre nem tudjuk beletenni a komposztálóba, meg kell várni, amíg „megül”, összeseik. Tárolásra remek a tuják, fák fenyők alatti rész, amikor kell, akkor csak egyszerűen felszedjük.

A komposzt beérésének felgyorsítására különböző adalékanyagokat is használhatunk. Például a szaruliszt (nitrogént biztosít), kőliszt és az algaliszt (nyomelemeket), algamész (természetes ásványi sók), mésznitrogén (fertőtlenít), agyagliszt (megemeli a föld tápanyagtároló képességét), búzaliszt, porfír. Termékek : Humofix, BiorRoot, Radivit,

Komposztálás a Zöld pagonyban... 1
Érdemes a fából készült komposzttárolót lenolajjal kezelni, hogy tartósabb maradjon. Az érett komposztot használjuk fel, hogy a pajorok ne tudjanak benne elszaporodni.

Különleges komposztok

Gyógynövényekből (és esetleg fűszernövényekből) összeállított gyors komposzt készítése: a frissen apróra vágott növényhulladékhoz algameszet, kőlisztet adunk, rétegezzük érett komposzttrágyával, vagy humuszban gazdag földdel. A gyógynövényréteg vastagsága legyen 10 cm, a komposzttrágyának 2-3 cm, az utolsó réteg kerti föld legyen, az egészet szalmával, falevelekkel takarjuk, hogy ne száradjon ki. Ezt a komposzttrágyát érdemes már nyár elején elkészíteni visszavágott, felesleges növényrészekből, így a hőmérséklet is a segítségünkre lesz. Heti átforgatás esetén 6-8 hét alatt felhasználható, de át kell rostálni, mert darabos lehet.
Komposztálhatóak: Fehér üröm, gilisztaűző varádics , rebarbara, fekete nadálytő, csalán, kamilla, snidling, vadsóska, vagy amit találunk a fűszernövényes és gyógynövényes kertünkben!
Pl: a bazsalikom felesleges hajtásait levágva a paradicsom töve alá, a földjére tehetjük.

Vélemény, hozzászólás?