Kosár tartalma
locsolás kannával florapont

Konténeres dísznövények ültetése 10+1 lépésben

Minden kertésznek megvan a maga technikája az ültetésre. Változó klímánk változó technikákat követel, ezért ha biztosra akarsz menni a konténeres dísznövények ültetésénél, akkor a Florapontnál vásárolt növényekhez a szakértőnk által javasolt, bevált módszert alkalmazd.

1. Kicsomagolás

A megérkezett növényt csomagold ki, és tárold árnyékos helyen. Célszerű egyből belocsolni, mert a kicsi ültetőedényben lévő föld kevés vizet tud tárolni, továbbá a szállítás előtt a föld vízmennyiségét optimalizáljuk, így a rendelkezésére álló vizet hamar elhasználja a növény. Törekedj rá, hogy nedves legyen a növény földje a beültetésig. Ha túl száraznak találod a földet, akkor áztasd be egy-két órára, majd vedd ki a vízből. Ezzel a módszerrel akár hetekig is várhat a beültetés.

2. Terepelőkészítés

Készítsd elő az ültetési területet. Legyen gyommentes és laza az ültetés körüli terület is. Legalább 2-szer mélyebb és 3-szor szélesebb gödröt készíts, mint amekkora a növény ültetőedénye. Állítsd össze a megfelelő földkeveréket.  Dúsíthatod a földet komposzttal, érett marhatrágyával vagy műtrágyával, a gyártó előírásai szerint.

3. Fontos a víz

Beültetés előtt áztasd be a növényt. Helyezd az  ültetőedénnyel együtt egy lavor vízbe, hogy jól megszívja magát vízzel, és földje mindenképpen nedves legyen. Túl vizes földdel nehéz dolgozni, ezért a legjobb, ha mindezt előző este végzed el, így földje másnapra már csak nedves lesz.

4. Ültető gödör előkészítése

Áztasd be az ültető gödröt! Ilyenkor akár 10 liter víz is felszívódik az ültető gödörben, függően annak nedvességtartalmától és szerkezetétől! A lényege ennek, hogy a környező terület is átnedvesedjen, és az ne a növény gyökérzete körüli földből szívja el a vizet. Ha nagyon gyorsan elnyelte a vizet a gödör, akkor ismételd meg. Ez a lépés száraz időben különösen fontos!

5. A növény előkészítése

konténeres dísznövények ültetése
Az ültetőedényből kinőtt gyökérzet levágása

Bontsd ki a kötözést, ha van, és vágd le a sérült ágakat. Igyekszünk körültekintően csomagolni, de a szállítás miatt előfordulhat sérülés.  Ha a növény gyökérzete alul már túlnőtte az edényt, akkor ezeket éles ollóval csípd le, egyébként nem lehet majd kivenni a növényt.

6. Növény helyes kiemelése

konténeres dísznövény ültetése 4
Nyúljunk be az ágak között lehetőleg a növény tövéig, és fordítsuk meg a növényt a tartóval együtt

 

Konténeres dísznövények ültetése 10+1 lépésben 1
A növényt megfordítva és ellentartva hagyjuk kicsúszni az edényből

Emeld ki a növényt az ültetőedényből. Ehhez fordítsd meg a növényt és hagyd, hogy kicsússzon a saját súlyától. Fogd a földlabdát, hogy ne essen le a földre az egész növény. Ezzel a módszerrel nem kell rángatnod a növényt, miközben kiemeled a tartóból. Különösen fontos érzékeny szárú növényeknél.

7. Gyökérzet korrigálása

konténeres dísznövény ültetése
A földlabdát benőtt gyökérzet eltávolítása

Ha azt látod, hogy a gyökérzet körbenövi a földlabdát, akkor ezt fel kell lazítanod, különben az új gyökérzet nem tud kinőni, és akár évekig úgy tengődik majd, mintha cserépbe lenne; a saját gyökérzete nem engedi fejlődni a friss hajtásokat!

8. Beültetés

Ha az ültetőgödör már kellően nedves, akkor tölts fel az elkészített földkeverékkel, használd az üres ültetőedényt ahhoz, hogy lásd, mennyire kell feltölteni a gödröt úgy, hogy ne legyen se túl magas se túl alacsony a gyökérzete a környező földhöz képest. Így nem kell a növényt ki-betenni az ültetés során, minimális a mozgatása. Enyhén tömörítsd.

9. Belocsolás

Ha kellően feltöltötted az ültetőgödröt, akkor helyezd bele a növényt , és folytasd a földkeverékkel való feltöltést, de ne teljesen: hagyj bőven helyet az öntözővíznek. Legalább 5-10 liter vizet adj a beültetett növénynek, és hagyd, hogy felszívja azt.

10. Betakarás

Ha ez megtörtént, akkor fejezd be a feltöltést, de azt már ne locsold! Tegyél rá még legalább 5 cm vastagon mulcsot, fűnyesedéket, lombot, fenyőkérget, komposztot, hogy megakadályozd a gyökérzet túlhevülését, és csökkentsd a gyökérzet körüli föld párolgását.

10 +1 Utógondozás

Ezzel a módszerrel akár hosszabb időre is megoldottad a vízutánpótlást. A gyökérzet körül ideális lett a környezet: levegős, nedves és hűvös, így valóban beindul az új gyökérzete fejlődése. Csak akkor locsold ismét az új növényt, ha a földjének felső 10 centiméteres rétege már kiszáradt! A túl sok locsolás összetömöríti a földet, kimossa a tápanyagot, tehát többet árt, mint használ. A gyökérzetnek mélyre kell lemenni, és ha ott talál vizet, akkor el is indul abba az irányba is a fejlődése. Mélyebb gyökérzet = ellenállóbb növény!

Tűző napra való ültetésnél a kényesebb, vízigényesebb, hűvösebb klímát szerető növényeknél felmerülhet az árnyékolás és némi permetezés is.

Jó kertészkedést!

Legnépszerűbb konténeres dísznövények

Vélemény, hozzászólás?