Kosár tartalma
locsolás kannával florapont

Konténeres dísznövények ültetése 10+1 lépésben

Minden kertésznek megvan a maga technikája az ültetésre. Változó klímánk változó technikákat követel, ezért ha biztosra akarsz menni a konténeres dísznövények ültetésénél, akkor a Florapontnál vásárolt növényekhez a szakértőnk által javasolt, bevált módszert alkalmazd.

1. Kicsomagolás

A megérkezett növényt vedd ki a a dobozból, és ültetésig tárold árnyékos helyen. Célszerű egyből belocsolni, mert a kicsi ültetőedényben lévő föld kevés vizet tud tárolni,  a rendelkezésére álló vizet hamar elhasználja a növény. Törekedj rá, hogy nedves legyen a növény földje a beültetésig. Ha túl száraznak találod a földet, akkor áztasd be egy-két órára, majd vedd ki a vízből. Ezzel a módszerrel akár hetekig is várhat a beültetés.

2. Terepelőkészítés

Készítsd elő az ültetési területet. Legyen gyommentes és laza az ültetés körüli terület is. Legalább 2-szer mélyebb és 3-szor szélesebb gödröt készíts, mint amekkora a növény ültetőedénye. Állítsd össze a megfelelő földkeveréket.  Dúsíthatod a földet komposzttal, érett marhatrágyával vagy műtrágyával, a gyártó előírásai szerint.

3. Fontos a víz

Ha a konténerben lévő föld száraz, akkor a beültetés előtt áztasd be a növényt,  Helyezd az  ültetőedénnyel együtt egy lavor vízbe, hogy jól megszívja magát vízzel. Túl vizes földdel nehéz dolgozni, ezért maximum 1-2 óra áztatás elég és a legjobb, ha mindezt előző este végzed el, így földje másnapra már megfelelő állagú lesz. A beáztatás különösen fontos a száraz, meleg időszakban, vagy amikor már nagy a növény lombozata, de kerülendő a kora tavaszi és késő őszi ültetésnél, amikor a lombozat még nem fejlődött ki.

4. Ültető gödör előkészítése

Száraz időszakban ne csak a növényt, hanem az ültetőgödröt is áztasd be! Ilyenkor akár 10 liter víz is felszívódik az ültető gödörben, függően annak nedvességtartalmától és szerkezetétől! A lényege ennek, hogy a környező terület is átnedvesedjen, és az ne a növény gyökérzete körüli földből szívja el a vizet. Ha nagyon gyorsan elnyelte a vizet a gödör, akkor ismételd meg, akár többször is! Ez a lépés száraz időben különösen fontos, de ha a föld amúgy is nedves, akkor elhagyható.

5. A növény előkészítése

konténeres dísznövények ültetése
Az ültetőedényből kinőtt gyökérzet levágása

Bontsd ki a kötözést, ha van, és vágd le a sérült ágakat. Igyekszünk körültekintően csomagolni, de a szállítás miatt előfordulhat sérülés.  Ha a növény gyökérzete alul már túlnőtte az edényt, akkor ezeket éles ollóval csípd le, egyébként nem lehet majd kivenni a növényt.

6. Növény helyes kiemelése

konténeres dísznövény ültetése 4
Nyúljunk be az ágak között lehetőleg a növény tövéig, és fordítsuk meg a növényt a tartóval együtt

 

Konténeres dísznövények ültetése 10+1 lépésben
A növényt megfordítva és ellentartva hagyjuk kicsúszni az edényből

Emeld ki a növényt az ültetőedényből. Ehhez fordítsd meg a növényt és hagyd, hogy kicsússzon a saját súlyától. Fogd a földlabdát, hogy ne essen le a földre az egész növény. Ezzel a módszerrel nem kell rángatnod a növényt, miközben kiemeled a tartóból. Különösen fontos érzékeny szárú növényeknél.

7. Gyökérzet korrigálása

konténeres dísznövény ültetése
A földlabdát benőtt gyökérzet eltávolítása

Ha azt látod, hogy a gyökérzet körbenövi a földlabdát, akkor ezt fel kell lazítanod, különben az új gyökérzet nem tud kinőni ebből a “burokból”, és akár évekig úgy tengődik majd, mintha cserépbe lenne; a saját gyökérzete nem engedi fejlődni a friss hajtásokat!

8. Beültetés

Ha az ültetőgödör már kellően nedves, akkor tölts fel az elkészített földkeverékkel. Használd az üres ültetőedényt ahhoz, hogy lásd, mennyire kell feltölteni a gödröt úgy, hogy ne legyen se túl magas se túl alacsony a gyökérzete a környező földhöz képest. Így nem kell a növényt ki-betenni az ültetés során, minimális a mozgatása. Enyhén tömörítsd kézzel.

9. Belocsolás

Ha kellően feltöltötted az ültetőgödröt, akkor helyezd bele a növényt , és folytasd a földkeverékkel való feltöltést, de ne teljesen: hagyj bőven helyet az öntözővíznek. Legalább 5-10 liter vizet adj a beültetett növénynek, és hagyd, hogy felszívja azt.

10. Betakarás

Ha ez megtörtént, akkor fejezd be a feltöltést, de azt már ne locsold! Tegyél rá még legalább 5 cm vastagon mulcsot, de használhatsz fűnyesedéket, lombot, fenyőkérget, komposztot, kartondobozt, ami kéznél van, hogy megakadályozd a gyökérzet túlhevülését, és csökkentsd a gyökérzet körüli föld párolgását!

10 +1 Utógondozás

Ezzel a módszerrel akár hosszabb időre is megoldottad a vízutánpótlást. A gyökérzet körül ideális lett a környezet: levegős, nedves és hűvös, így valóban beindul az új gyökérzete fejlődése. Csak akkor locsold ismét az új növényt, ha a földjének felső 5-10 centiméteres rétege már kiszáradt! A túl sok locsolás összetömöríti a földet, kimossa a tápanyagot, tehát többet árt, mint használ. A gyökérzetnek mélyre kell lemenni, és ha ott talál vizet, akkor el is indul abba az irányba is a fejlődése.

Mélyebb gyökérzet = ellenállóbb növény!

Tűző napra való ültetésnél a kényesebb, vízigényesebb, hűvösebb klímát szerető növényeknél felmerülhet az árnyékolás és némi párásítás is.

Jó kertészkedést!

Vélemény, hozzászólás?