Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
A kövér porcsin sok kertben előforduló, húsos levelű antioxidánsáokkal teli gyógynövény, melyet a gasztrovilág is előszeretettel használ. Nyersen fogyasztva kiváló C- és E-vitamin, illetve omega-3 forrás.
Összesen 1 találat
Összesen 1 találat
A kövér porcsin jellemzői
- Virág: Élénksárga színű, 5-6 szirmú. Virágzási időszaka július-augusztus közé esik.
- Alak: Vízszintesen terjedő, kb 5 cm magasra nő meg.
- Levél: Húsos, hosszúkás, zöld színű. Ehető.
- Tenyészhely: Napos helyet kedvel, könnyen terjed.
- Talaj: Átlagos kerti talaj. Homokos talajban is megél.
Az ernyős verbéna gondozása, felhasználása, ültetése
- Gondozás: Nem igényel különösebb gondozást. Könnyen szaporodik, terjed. Szárazságtűrő, ám ha leveleit fogyasztani szeretnénk, akkor érdemes locsolni, hogy levelei húsosabbak és ízesebbek legyenek.
- Felhasználása: Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható
- Magvetés esetén: Közvetlenül a virágágyba tavasszal, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával, egymástól kb 10 cm távolságra. Takarjuk be kb 1 cm földréteggel.
- Betegségek, kártevők: Nem jellemző.