Labda virágú dáliák

Ágyásokba, virágszegélybe ültethetjük. A dáliák közül ebből a csoportból kerülnek ki a legkiválóbb vágott virágot adó fajták.

Alak: Alacsony, magas vagy középmagas fajtái is vannak. Az alacsonyak balkonládában is jól mutatnak.
Virág: A labda virágú dáliák virágzata majdnem gömb alakú. A szabályos elrendeződésű nyelves virágok széles tojásdadok vagy vese alakúak, csúcsuk lekerekített.
Virágzási ideje hosszú ideig tart a nyári hónapokban végig gyönyörködhetünk színes virágaiban.
Levél: Tojásdadok, sötétzöldek, vagy sötétbíborok
Tenyészhely: A dália az árnyékos helyet nem kedveli, ezért célszerű olyan helyet keresni számára, ahol egész nap éri a napsütés, mivel meleget kedvelő növény. Ha van lehetőség a kertben, a déli fekvésű oldalra ültessük. A fák vagy cserjék alá nem szabad beültetni, ott elpusztul.
Talaj: tápanyagban gazdag. Vízigényük közepes, virágzásuk idején rendszeres vízellátást igényelnek. A pangó vizet viszont rosszul viselik, ezért fontos számukra a jó vízáteresztő talaj.
Felhasználása: Kiválóan alkalmasak vágott virágnak. Sokáig gyönyörködhetsz a dália csokorban, ha enyhén nyíló bimbóval vágod le a virágokat, és teszed vázába őket.
Ültetési időszak: A dáliát tavasszal a fagyosszentek (május) után szabad kiültetni a szabadfölbe, korábbi szabadban történő ültetés esetén védekezzünk az esetleges tavaszi fagyok ellen. A földet, amibe a gumókat vagy a gyökereket szeretnénk ültetni, jól lazítsuk fel, ha lehetőségünk van rá trágyázzuk is meg, mert a jól előkészített talajban szebb lesz a növény. A nehéz kötött talaj, megakadályozza a gumók növekedését.

Bővebb leírás