A szerző, Lechner Judit ajánlása:
Közel húsz éven át termesztettem ellenőrzött biogazdálkodóként cserepes fűszernövényeket, évelő virágokat. Ezeknek az éveknek a tapasztalataiból született a könyv. Meggyőződésem, hogy a biotermesztés a gyakorlatban működőképes művelési mód, valóban lehet gyomirtók, műtrágyák, erős vegyszerek nélkül is gazdaságosan, kiváló minőségű élelmiszert termelni, a környezet megóvása és a talaj termőképességének megőrzése mellett. Érdemes a fűszernövényekkel kezdeni a biokertészkedést, hiszen legtöbbje közel áll a vad fajokhoz, nem igényel sok tápanyagot, és illatukkal, rovarcsalogató virágaikkal a kert többi növényének egészségét is segítenek megőrizni!
Ez a kis könyv a gyakorlatban is jól használható útmutató a háziasszonyoknak, kertészeknek. Olvashatunk arról, hogy a gyógynövényeket hova ültessük, mennyi napfényt kívánnak, milyen a vízigényük, mik a jó társnövényeik, hogy szaporíthatjuk őket. Az is szóba kerül, hogy mikor szedjük le, melyiket hogyan érdemes tartósítani télire. A gyógyhatásukról csak annyit írtam, amennyi egy gondos háziasszony számára fontos lehet, hogy a család egészségének megőrzését már a konyhában, a fűszerek változatos használatával megalapozza, kisebb betegségekre saját gyűjtésű gyógynövényekből készíthessen teákat. Ne feledkezzünk meg a sövényekről, a komposztálásról, a hasznos vadvirágokról sem!
A belső borító növényfotói arról is tanúskodnak, hogy a gyógynövények nemcsak hasznosak, de a kertet szelíd szépségükkel is beragyogják.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.