Levendula társítása kék évelőkkel

A levendula hálás társnövény. Igénytelen, szép virággal, levélzettel, de nem túl domináns, így remek partner akár karakteresebb, akár egyszerűbb évelők mellé is. Ez a kombináció az utóbbi kategóriába tartozik.

Ha napos, meleg száraz kertrészt szeretnél feldobni, akkor ez az összeállítás jó választás lehet. Szárazságkedvelő, hosszú virágzású évelőkből készítettük, a kék árnyalataira hangolva. 

levendula társítása kék évelőkkel

Az összeültetésnek nincs látványos, karakteres központi eleme, tipikus mezei kombináció, ahol a kék virágok és a levelek ezüstös-zöld árnyalatai megnyugtató hangulatot árasztanak. Talán a levendula intenzívebb kékje és a zsálya karakteresebb levele visz némi izgalmat a kiültetésbe.

A társítást alkotó növényfajták

Bátran választhatunk más kékes ligeti zsályát, vagy lilásabb alacsony levendulát, például

Ez a levendulatársítás is napos helyen, átlagos vízellátás mellett, vagy száraz körülmények között érzi jól magát. Igazi méhlegelő, virágzás alatt a növénycsoport csak úgy zsong a bogaraktól, méhektől, lepkéktől.

levendula lepkékkel

Hasonló mennyiségben ültessük a kiültetést alkotó növényeket. Az ültetési távolság kb 30 cm legyen, így 1 négyzetméterre összesen 9 növény telepítsünk. Az ágyás széléhez a macskamenta kerüljön (Nepeta), míg a zsálya (Salvia nemorosa) inkább a kompozíció hátterében kapjon helyet. Nagyobb mennyiségben mutat igazán jól.

Kevés törődést igényel. A macskamenta (Nepeta) nagyon hosszan díszít, amit visszavágással serkenthetünk, hasonlóan a ligeti zsályához (Salvia nemorosa), míg a levendula az elszáradt virágjával is hosszan dekorál. Tavasszal vágjuk őket erősen vissza.

Jó kertészedést, tervezgetést, vásárlást!

Szerző: Rácz Péter