Levendula társítása kék évelőkkel

Levendula hálás társnövény. Igénytelen, szép virággal, levélzettel, de nem túl domináns, így remek partner akár karakteresebb akár egyszerűbb évelők mellé is. Ez a kombináció az utóbbi kategóriába tartozik.

Ha napos meleg száraz kertrészt szeretnél feldobni, akkor ez a kombináció jó választás lehet. Szárazságkedvelő, hosszú virágzású évelőkből készítettük, a kék árnyalatira hangolva. 

levendula társítása kék évelőkkel

Az összeültetésnek nincs látványos, karakteres központi eleme, tipikus mezei kombináció, ahol a kék virágok és a levelek ezüstös zöld árnyalatai megnyugtató hangulatot árasztanak. Talán a levendula intenzívebb kékje és a zsálya karakteresebb levele visz némi izgalmat a kiültetésbe.

A társítást alkotó növényfajták

Bátran választhatunk más kékes ligeti zsályát vagy lilásabb alacsony levendulát, például

Ez a levendula társítás is napos helyen átlagos vízellátás mellett vagy száraz körülmények között érzi jól magát. Igazi méhlegelő, virágzás alatt a növénycsoport zsong a bogaraktól, méhektől, lepkéktől.

levendula lepkékkel

Hasonló mennyiségben ültessük a kiültetést alkotó növényeket. Az ültetési távolság kb 30 cm legyen, így 1 négyzetméterre összesen 9 növény telepítsünk. Az ágyás széléhez a macskamenta kerüljön, (Nepeta), míg a zsálya (Salvia nemorosa)inkább a kompozíció hátterében kapjon helyet. Nagyobb mennyiségben mutat igazán

Kevés törődést igényel. A macskamenta (Nepeta) nagyon hosszan díszít, amit a visszavágással serkenthetünk, hasonlóan a ligeti zsályához (Salvia nemorosa), míg a levendula az elszáradt virágjával is hosszan dekorál. Tavasszal vágjuk őket erősen vissza.

Jó kertészedést, tervezgetést, vásárlást!

Szerző: Rácz Péter