Lilaakác és iszalag társítása

Elbűvölő lilaakác-iszalag társítás, amelyet remekül alkalmazhatsz pergola vagy más rácsozat befuttatásánál.

Ahogy korábban is írtuk, a kúszónövények párosítása különös odafigyelést igényel, mivel a társnövények kiválasztásánál  nem csak az egyes növények elvárásai, virágszíne, hanem azok növekedési habitusa is meghatározó. Miért? Ha nem jól válogatunk, akkor az erőteljesebb hamar elnyomja a gyengébbet, és végül csak egy marad. A lilaakác és a montana klemátiszok, vagy más néven hegyi iszalagok viszont közel hasonló lendülettel nőnek, hasonlók az igényeik, és ha metszésre kerül a sor, akkor azt is egyszerre el tudjuk végezni. 

Ja, és a lényeg: elég jól mutatnak egymás mellett! 🙂

Lilaakác iszalag társítása

A kiültetéshez alkalmas fajták

Clematis Montana ‘Mayleen’ 5-7 cm átmérőjű, pasztell-rózsaszínű, kissé vanília illatú, fodros szélű, szép sárga porzós virága és a Wisteria sinensis ‘Prolific’ erőteljes kék virágfürtjei tökéletes párosítás. Virágzásuk késő tavasszal várható, de előfordulhat, hogy a lilaakác előbb kezd virágozni mint a montana klemátisz. Pergolák vagy magasabb kerítések mellé érdemes ültetni őket, ahol akár 6-8 méterre is fel kúsznak.

A lilaakác-iszalag társítás jellemzői

Ha a növényekre kattintasz, akkor láthatod azok részletes leírását és tulajdonságait is. Az együttes kiültetés főbb jellemzői az alábbiak:

Díszítő időszak

Tavasz második felében a virágzásukkal adnak szép látványt, majd ősszel a termésükkel díszítenek.  Ha esetleg a virágzási időben elcsúszás lenne, és a lilaakác előbb virágozna, mint a hegyi iszalag, akkor sem kell megijedni, mert a két növény az elvirágzásuk után is izgalmas társítást ad, köszönhetően egzotikus magházuknak és termésüknek. 

clematis-montana magháza
Clematis montana magháza

lilaakác bab alakú termése

Lilaakác bab alakú termése

Tenyészhely

Napos fekvésbe, tápdús talajba ültetve számíthatunk dús virágzásra. Az idős növényeket már nem kell öntöznünk, hiszen látványos méretűre nőhetnek, a fiatal növények azonban meghálálják még az öntözést.

Ültetés

Konténeres kiszerelésben tudod a növényeket megvásárolni, ezért a fagyok kivételével bármikor ültethetőek.

Gondozás

Az együttes kompozíció számára a metszés jelenthet közös feladatot. A növények ezt egyébként nem igénylik, de ha túlnőtték a rendelkezésre álló helyüket, akkor a virágzás után esetleg nyár közepén tudjuk őket egyszerre alakítani.