Magas szakállas íriszek - Iris Barbata Elatior

A magas szakállas írisz kb. 70-90 cm magas, a szár végén nyíló, nagyméretű virágait a tavasz végén, valamint a nyár elején hozza. Jól mutat évelőágyakban, csoportosan ültetve, vágott virágként is kiváló. Virágai, kellemes illatot árasztanak.

iris barbata eliator szakállas nőszirom
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 39 db

1–21 termék, összesen 39 db

A magas szakállas írisz jellemzői:

  • Alak: 70 cm-nél magasabb, szerteágazó a talajfelszín közeli rizómával terjedő nőszirom. Bokros növekedésűek a virágzati szár elágazik.
  • Virág: A három hátrahajló és három felálló lepelcimpája teszi különlegessé a virágot. Viszonylag későn, május végétől virágzik.
  • Levél: Levelei hosszúkásak, kard alakúak, a hagymás fajoknak hengeres alakú tőleveleik vannak.
  • Tenyészhely: A nőszirom kedveli a közvetlen napfényt, erős árnyékban virágai kisebbre, esetleg szabálytalan alakúvá fejlődnek. Fagytűrő.
  • Talaj: A talaj laza, jó vízáteresztő-képességű, enyhén lúgos kémhatású legyen. Nem szereti a pangó vizet.

A magas szakállas írisz felhasználása és gondozása:

  • Felhasználása: Extravagáns virágaik kerti virágágyak, szegélyek dísze.
  • Gondozása: A gyöktörzset, lehetőleg azonnal ültessük el, bár hűvös, száraz helyen néhány napot kibír károsodás nélkül. Ültetésre július vége, augusztus a legalkalmasabb.  A gyöktörzset nem szabad mélyre ültetni, vízszintesen kell elhelyezni közvetlenül a felszín alá. Az sem baj, ha a felső része egy kicsit kilátszik a földből. Számoljunk azzal is, hogy a talaj néhány cm-t ülepszik. A gyöktörzsek 40-45 cm-re legyenek egymástól, hogy a kifejlett növényeknek legyen terük a szaporodáshoz. Nyári telepítés esetén virágzás már az ültetést követő évben várható.