Magnólia, liliomfa (Magnolia)

A liliomfa (Magnolia) a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye. Virágai változatos megjelenésűek, jellemzően kecsesen felfele törő kehely alakúak, színválasztékuk pedig igen gazdag.

Magnolia_BlackTulip_florapont
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 3 találat megjelenítve

Mind a(z) 3 találat megjelenítve

A liliomfa jellemzői:

Alak: Feltűnően nagy virágú bokor vagy kisebb fa. Az alacsonyabb típusok 3-5 méteresek, dézsában is nevelhetők. A magasabb fajták 7-10 méteresre is nőhetnek, szoliter növényként nagyon jól érvényesül.
Virág: A liliomfa virágai változatos megjelenésűek, jellemzően kecsesen felfele törő kehely alakúak, színválasztékuk pedig igen gazdag. További különlegessége ennek a növénynek, hogy ez a díszfa még lombfakadás előtt hozza a virágait, melyek még elnyílás után is gyönyörű látványt nyújtanak, ugyanis leperegve sziromszőnyeget alkotnak a fa alatt. Virágaik beporzásáról a bogarak gondoskodnak, mert a méhek még nem jelennek meg.
Levél: Előbb nyílnak a virágok, utána jelennek meg a levelek. Nagyméretű, fordított tojásdad alakú, bőrnemű levelei vannak.
Származási hely: Kínából származik, ez a növény a kezdetek óta a tisztaság szimbóluma. Magyarországra Eszterházy Miklós hozta el az első példányokat, aki kismartoni parkjába ültette el őket.

A liliomfa felhasználása, gondozása:

Tenyészhely: Napos, félárnyékos helyet szereti.
Talaj: meghálálja a tápanyagdús talajt. Enyhén savas kémhatású, jó vízelvezetésű földet igényel. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Felhasználása: Szoliter növényként érvényesül a legjobban, de dézsában is jól nevelhető.
Gondozása: A konténeres magnóliafát egész szezonban ültethetjük. Gondoskodjunk róla, hogy az első évben megfelelő mennyiségű vízhez jusson. Gyökerei nagyon sérülékenyek, rosszul tűri az átültetést. A fiatal példányok tövét télen érdemes betakarni. Metszeni nem kell.