Mályvarózsa (Alcea)

Az Alcea rosea (kerti mályvarózsa) kétnyári fajta. Nyár közepétől nyár végéig virágzik, jól tűri a szárazságot. Magassága 180 cm körüli, ezért támasztékra szorulhat. A kétnyári mályvarózsánál nyár végén az elszáradt növényt érdemes egy darabig fent hagyni, így elszórja magjait. A többit egyszerűen húzzuk ki.

Az Alcea ficifolia (fügelevelű mályva) hosszabb életű, akár 180-220 cm-re is megnőhet, hatalmas virágai vannak. Kevésbé érzékeny a rozsdabetegségre, mint a kétnyári fajták. Elvirágzás után egyszerűen tövig vágjuk vissza. Az elszáradt virágok magjait a nyár folyamán folyamatosan gyűjthetjük. Igénytelen növény.


A mályvarózsák általános jellemzői

Alak: tőlevélrózsát alkotó, merev, felfelé álló szárú, bokros.
Virág: általában kehelyvirágú, de előfordul telt formájú is. Fürtös alakban a száron körben nyílnak, alulról felfelé.
Levél: nagyméretű, gyűrött hatású, szőrös.
Tenyészhely: Meleg, napos helyet kedvel.
Talaj: Nem túl nedves, jó vízelvezetésű, átlagos tápdús talajt szeret.
Felhasználás:  Évelőágyásban kisebb évelőnövények mögé háttérnövénynek, de kavicságyásban szoliternek is szép választás. Kerítés, házfalak mentén a karózásával sem kell foglalkoznunk. Nektárban gazdag virágait a méhek és rovarok gyakran felkeresik. Cottage stílusú kertekbe ajánljuk.
Ültetés: Az átültetést nagy gyökere miatt nem tolerálja, ezért inkább magról vessük.

Mályvarózsa (alcea) magja

Májusban (fagyok után) ültetve valószínűleg már nyáron virágzik, ha kora nyáron vagy kora ősszel vetjük el, akkor a következőn nyáron virágzik majd. Vékonyan szórjuk be földdel, tartsuk nedvesen. Beltéri ültetése tavasszal vagy ősszel történik: A magokat szórjuk a cserépbe tett virágföldre. A talajt mindig tartsuk nedvesen. Ha előbújtak a növények, tegyük világos helyre. Fokozatosan szoktassuk a kiültetéshez. Kiültetés után rendszeresen öntözzük.
Betegség: rozsdabetegségre érzékeny.

Bővebb leírás