Mályvarózsa - Alcea

Az Alcea rosea (kerti mályvarózsa) kétnyári fajta. Nyár közepétől nyár végéig virágzik, jól tűri a szárazságot. Magassága 180 cm körüli, ezért támasztékra szorulhat.

Az Alcea ficifolia (fügelevelű mályva) évelő mályvarózsa, 180-220 cm-re is megnőhet, hatalmas virágai vannak. Kevésbé érzékeny a rozsdabetegségre, mint a kétnyári fajták.

A kétnyári mályvarózsánál nyár végén az elszáradt növényt érdemes egy darabig fent hagyni, így elszórja magjait. A többit egyszerűen húzzuk ki. Az évelő fajtát egyszerűen tövig vágjuk vissza. Az elszáradt virágok magjait a nyár folyamán folyamatosan gyűjthetjük. Igénytelen növény.

 • Alak: tőlevélrózsát alkotó, merev, felfelé álló szárú, bokros
 • Virág: általában kehelyvirágú, de előfordul telt formájú is. Fürtös alakban a száron körben nyílnak, alulról felfelé
 • Levél: nagyméretű, gyűrött hatású, szőrös
 • Tenyészhely: Meleg, napos helyet kedvel
  Talaj: Nem túl nedves, jó vízelvezetésű, átlagos tápdús talajt szeret
 • Felhasználás:  Évelőágyásban kisebb évelőnövények mögé háttérnövénynek, de kavicságyásban szoliternek is szép választás. Kerítés, házfalak mentén a karózásával sem kell foglalkoznunk. Nektárban gazdag virágait a méhek és rovarok gyakran felkeresik.
  Ültetés: Az átültetést nagy gyökere miatt nem tolerálja, ezért inkább magról vessük. Májusban (fagyok után) ültetve valószínűleg már nyáron virágzik, ha kora nyáron vagy kora ősszel vetjük el, akkor a következőn nyáron virágzik majd. Vékonyan szórjuk be földdel, tartsuk nedvesen.
  Beltéri ültetése tavasszal vagy ősszel történik: A magokat szórjuk a cserépbe tett virágföldre. A talajt mindig tartsuk nedvesen. Ha előbújtak a növények, tegyük világos helyre. Fokozatosan szoktassuk a kiültetéshez. Kiültetés után rendszeresen öntözzük.
  Betegség: rozsdabetegségre érzékeny