Kosár tartalma

Martagon liliomok felhasználása kiskertekbe

A martagon liliomok, ismertebb nevükön turbánliliomok a nyáron virágzó hagymás növények egyik izgalmas lehetőségeket rejtő csoportja. Az alapfaj hazánkban is őshonos, elsősorban lombos erdőkben előforduló, magas, a turbánra emlékeztető virágaival díszítő évelő.

Származása sokat segít a helyes ültetésének és falhasználási módjának megtalálásában. Hasonlóan más erdei származású növényhez a töve szereti, ha árnyékban van, mint például a legtöbb iszalag is, míg a tetejét jó, ha napfény éri. A nedvesebb területeken díszlik a legszebben, ahol a talaja nem szárad ki, de viszonylag nagy tűrőképességű, hosszú életű növény.

Kerti alkalmazásuk sokrétű, hiszen természethű kertekbe, évelő ágyásokba önállóan, vagy társítva is sok lehetőség van bennük.

Martagon liliomok telepítése árnyas kertekbe

Martagon liliomok felhasználása kiskertekbe 1
Martagon liliom erdőszéli környezetben

A turbánliliom megjelenése átmenetet képezhet a természethű, kissé elvadult kert és egy egzotikus virágágyás között, ezért ültetésükkel az erdei, árnyas részeket tudjuk úgy feldobni, hogy az mutatós, a kertész elképzelését tükröző, ápoltabb hatást mutasson. Ilyenkor mindig egyetlen fajta mellett tegyük le a voksot és elszórtan (kb négyzetméterenként 1-2 db-ot) telepítsük, de a mennyiségben legyünk nagyvonalúbbak, és legalább 10-15 db ültessünk el.

fehér martagon liliom
Fehér turbánliliom fák árnyékában. A kép bal sarkában társnövényként megjelennek az őszi szellőrózsák is.

Ha viszont nem tudunk ellenállni a szebbnél szebb fajtáknak, akkor, ahogy az alábbi kép is mutatja, bátran keverhetjük őket, mert csoportjuk így is látványos lesz. A hasonló fajták összeültetése jó megoldás, ahogy már a sásliliomok esetében is megmutattuk, hiszen ilyenkor elég csak a színekre figyelni, minden más tulajdonság (pl. talajigény, virágzási idő, stb) elég hasonló.

martagon csoport erdei hattérrel
Martagon liliomok eltérő fajtáinak összeültetése nagyobb csoportban fák előterében.

A képen a tollbuga (Astilbe) is megjelenik, szépen erősítve ezzel az erdei hangulatot, és egyben némi lágyságot adva a növények összhatásának. A képen jól érzékelhető, hogy a látvány megteremtéséhez közel 20 (!) liliomot ültettek össze, fajtánként 4-6 db-ot. A mennyiségre való törekvés szinte mindegyik példánkon fellehető: ahhoz, hogy a martagon liliom jól mutasson, több darabra is szükségünk van! A fenti példa elsősorban liliomgyűjtőknek ad ötletet az elhelyezésre, hiszen itt nem csupán közös csoportot képeztek belőlük, hanem a háttér megteremtésével tovább növelték azok díszítő értékét is.

Turbánliliomok ültetése más évelőkkel

A turbánliliomok mellé késő tavaszi, kora nyári virágzásukat figyelembe véve további félárnyékot, szűrt napfényt kedvelő évelőket is kereshetünk, így gazdagítva évelőágyásunk látványát. Izgalmas kísérletet mutat az alábbi kép, ahol lágyszárú bazsarózsa és gyűszűvirág társaságába ültették a martagon liliomokat.

martagon, bazsarózsa és gyűszűvirág

Az összeállításhoz alkalmas növények

A kiültetésben az eltérő formájú virágok és levélzet együttesen ad kontrasztos, éppen ezért figyelemfelkeltő megoldást. A gyűszűvirágok sípszerű megjelenése és a bazsarózsa lágyabb, gömbszerű, széles virágja között a turbánliliom bókoló, kunkori virága képez átmenetet.  Ennek a megoldásnak a fő díszítő időszaka a nyár eleje, de a liliom és a bazsarózsa levélzete az elvirágzás után is szépen díszlik együtt, míg a háttérben a gyűszűvirág visszahúzódik. Érdemes megfigyelni, hogy éppen ezért a bazsarózsa van a kiültetés előterében, hiszen ő hajt ki a legkorábban, és a gyűszűvirág hátul, hogy így a néző előtt ne maradjon üres terület azok visszahúzódása után sem.

Hasonlóan az eddig követett erdei félárnyékos koncepciónkhoz, klasszikusnak mondható az árnyékliliomokkal és páfrányokkal történő kombinálás. A kicsit nedvesebb talaj, a szűrt napfény mind közös vonása ezeknek a növényeknek is, így biztonsággal keverhetjük. Ezekben a társításokban a növények és a levélzetük eltérő formái visznek változatosságot a kiültetésbe.

martagon és árnyékliliomok szegélyágyásban
Szegélyágyás martagon liliomokkal, árnyékliliomokkal és hunyorokkal

Érdemes megfigyelni, hogy a képen az egyszerűbb levélzetű árnyékliliomokat (Hosta) társították a turbánliliommal. A színes levélzet kevésbé illik az erdei koncepcióhoz, ráadásul a túl sok szín már kioltaná egymást, azaz a kevesebb most is több, így a martagon liliom virágzata jobban érvényesül a zöld színek között.

A martagon liliom kreatív alkalmazása

Egészen szokatlan megoldást mutat az alábbi kép, ahol a liliom szára olasz (viticella) klemátisznak képez támaszt, és együttesen a virágjukkal díszítenek.

martagon és klemátisz Justa viticella iszalag

A két növény, ahogy a bevezetőben is említettük, hasonló igényeket támaszt a termőterülettel szemben, és a viticella klemátiszokat tavasz elején erősen vissza kell vágni, így hasonló időzítéssel és hasonló körülmények között kezdik majd a növekedést. A viticella klemátisz hosszabban fog virágozni a liliomnál, és egy idő után ő lesz az uralkodó, de hosszan tartó természetes kompozíciót hozunk létre. Ez a kombináció a nyáron jobban kiszáradó területekre is alkalmas, mivel a viticella alapvetően tűri a szárazságot, de a turbánliliom elvirágzás után már nem igényel annyi nedvességet, mint a virágzás idején. A turbánliliomot késő ősszel a szárak elszáradása után vissza kéne vágni, de itt maradhat, és az egész együttest tavasszal tegyük rendbe.

Az összeállításhoz alkalmas növények


A leggyakrabban ültetett martagon liliomok

Ültetési és telepítési időszak:  szeptembertől késő novemberig, illetve tavasszal