martagon liliomok

Martagon liliomok ültetése kiskertekbe

A martagon liliomok, ismertebb nevükön turbánliliomok a nyáron virágzó hagymás növények egyik izgalmas lehetőségeket rejtő csoportja. Az alapfaj hazánkban is őshonos, elsősorban lombos erdőkben előforduló, magas, a turbánra emlékeztető virágaival díszítő évelő.

martagon liliomok erdoben

A martagon liliomok ültetésének és helyes felhasználási módjának megtalálásában sokat segít a származása. Elsősorban erdei, nedves területeken tenyészik, így hasonlóan más erdei növényhez, a martagon liliom is szereti, ha a töve árnyékban van, mint például a legtöbb iszalag is, míg a tetejét jó, ha napfény éri. A nedvesebb területeken díszlik a legszebben, ahol a talaj nem szárad ki. Ugyanakkor viszonylag nagy tűrőképességű, ezért túléli a szárazabb időszakokat is. Hosszú életű növény.

Kerti alkalmazásuk sokrétű, hiszen természethű kertekbe, évelő ágyásokba önállóan, vagy társítva is sok lehetőség van bennük.

Martagon liliomok ültetése árnyas kertekbe

A turbánliliom megjelenése átmenetet képezhet a természethű, kissé elvadult kert és egy egzotikus virágágyás között, ezért ültetésükkel az erdei, árnyas részeket tudjuk úgy feldobni, hogy az mutatós, a kertész elképzelését tükröző, ápoltabb hatást mutasson. Ilyenkor mindig egyetlen fajta mellett tegyük le a voksot és elszórtan (kb négyzetméterenként 1-2 db-ot) telepítsük, de a mennyiségben legyünk nagyvonalúbbak, és legalább 10-15 db ültessünk el.

Martagon liliomok felhasználása kiskertekbe
Martagon liliomok erdőszéli környezetben
fehér martagon liliom
martagon liliomok

Ha viszont nem tudunk ellenállni a szebbnél szebb fajtáknak, akkor bátran keverhetjük őket, mert csoportjuk így is látványos lesz, ahogy az alábbi kép is mutatja. A hasonló fajták összeültetése jó megoldás, ahogy már a sásliliomok esetében is megmutattuk, hiszen ilyenkor elég csak a színekre figyelni, minden más tulajdonság (pl. talajigény, virágzási idő, stb) általában megegyezik.

Lilium_martagon díszfüvekkel
Martagon liliomok eltérő fajtáinak összeültetése nagyobb csoportban fák előterében.

A képen alul a  tollbuga (Astilbe) is megjelenik, és a díszfüvek is szépen erősítik az erdei hangulatot, és egyben némi lágyságot adnak az összhatásnak. A képen jól érzékelhető, hogy a látvány megteremtéséhez közel 20 (!) liliomot ültettek össze, fajtánként 4-6 db-ot. A mennyiség fontossága szinte mindegyik példánkon fellehető: ahhoz, hogy a martagon liliom jól mutasson, több darabra is szükségünk van! A fenti példa elsősorban liliomgyűjtőknek ad ötletet az elhelyezésre, hiszen itt nem csupán közös csoportot képeztek belőlük, hanem a háttér megteremtésével tovább növelték azok díszítő értékét is.

Turbánliliomok ültetése más évelőkkel

A turbánliliomok mellé késő tavaszi, kora nyári virágzásukat figyelembe véve további félárnyékot, szűrt napfényt kedvelő évelőket is kereshetünk, így gazdagítva évelőágyásunk látványát. Izgalmas kísérletet mutat az alábbi kép, ahol lágyszárú bazsarózsa és gyűszűvirág társaságába ültették a martagon liliomokat.

A kiültetésben az eltérő formájú virágok és levélzet együttesen ad kontrasztos, éppen ezért figyelemfelkeltő megoldást. A gyűszűvirágok sípszerű megjelenése és a bazsarózsa lágyabb, gömbszerű, széles virágja között a turbánliliom bókoló, kunkori virága képez átmenetet.  Ennek a megoldásnak a fő díszítő időszaka a nyár eleje, de a liliom és a bazsarózsa levélzete az elvirágzás után is szépen díszlik együtt, míg a háttérben a gyűszűvirág visszahúzódik. Érdemes megfigyelni, hogy éppen ezért a bazsarózsa van a kiültetés előterében, hiszen ő hajt ki a legkorábban, és a gyűszűvirág hátul, hogy így a néző előtt ne maradjon üres terület azok visszahúzódása után sem.

martagon liliom ültetése bazsarózsával és gyűszűvirággal
Az összeállításhoz alkalmas növények:
martagon és árnyékliliomok szegélyágyásban
Szegélyágyás martagon liliomokkal, árnyékliliomokkal és hunyorokkal

A martagon liliom klasszikus társítása az árnyékliliomokkal és hunyorokkal történő kombinálás. A kicsit nedvesebb talaj, a szűrt napfény iránti igény közös vonása ezeknek a növényeknek is, így biztonsággal keverhetjük őket. Ezekben a társításokban a növények és a levélzetük eltérő formái visznek változatosságot a kiültetésbe, míg a liliom magasságot ad a kompozíciónak

Érdemes megfigyelni, hogy a képen az egyszerűbb levélzetű árnyékliliomokat (Hosta) társították a turbánliliommal. A színes levélzet kevésbé illik az erdei koncepcióhoz, ráadásul a túl sok szín már kioltaná egymást, azaz a kevesebb most is több, így a martagon liliom virágzata jobban érvényesül a zöld színek között.

Az összeállításhoz alkalmas növények:

A martagon liliom kreatív alkalmazása

Egészen szokatlan megoldást mutat az alábbi kép, ahol a liliom alacsony réti iszalaggal alkot látványos együttest.

A két növény, ahogy a bevezetőben is említettük, hasonló igényeket támaszt a termőterülettel szemben.

martagon és klemátisz Justa viticella iszalag
Az összeállításhoz alkalmas növények:

A leggyakrabban ültetett martagon liliomok