Turbánliliom (Lilium Martagon)

A turbánliliom elegáns és kecses, fagytűrő hagymás évelő, mely Európa nagyrészén és Kelet-Ázsiában is őshonos. Nyár elején virágzik, 150-210 cm magasra nőhet. A növény magas, felálló szárain késő tavasztól nyílnak a jellegzetes formájú, sötéttel pettyezett bókoló virágok. A rózsaszín, borvörös, esetenként krémfehér virágokon a szirmok eléggé felpöndörödnek, s a porzószálak a termő és a virág alá érnek. Az ültetés utáni első évben még csak néhány virágot hoz, később azonban száranként akár 20 virágja is lehet. Nagyon jól társíthatók árnyékliliommal vagy páfránnyal.

Alak: Dúsan virágzók, magas termetűek, egyszerű virágú és sokszirmú, telt fajtái vannak forgalomban.
Virág: Színes, kissé turbánszerű, bókoló virágok 10-20 virágú fürtben.
Levél: Leveleik keskeny lándzsásak a száron örvös állásúak.
Származási hely: Európa és Kelet-Ázsia. Cserjésekben és erdőszéleken él.
Tenyészhely: Félárnyékos, szűrt fényű helyet szereti, de napra is ültethetjük, ha elegendő vizet kap. Talaj: semleges vagy lúgos kémhatású.
Felhasználása: 3-5 db-os csoportban ültetve, virágágyban, cserjék előterében természethű kertekbe vagy vágott virágnak kiválóak. Edénybe is ültethetjük.
Ültetési időszak: Hagymáit ősszel ültessük 10-12 cm mélyre. Rosszul viselik a bolygatást és a hosszan tartó tárolást, ezért a tavasz folyamán elültetett egyedek gyakran nem virágoznak első évben, vagy akár el is pusztulhatnak.

Error: View 51b653763p may not exist

Bővebb leírás